Immobilization of bacteriorhodopsin on synthetic membranes
Bacteriorhodopsinin sentetik bir zara tutturulması
  1. Tez No: 23615
  2. Yazar: VEDAT SEDİROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İNCİ EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Halobacterium halobium, Bacteriorhodopsin, Purple Membrane, Photoactivity, Biosynthetic Membrane, Immobilization
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZ BACTERIORHODOPSIN'IN SENTETİK BİR ZARA TUTTURULMASI SEDİROGLU, Vedat Yüksek Lisans Tezi, Kiraya Mühendisliği Tez Yöneticisi : Assoc. Prof.Dr. İnci Eroğlu Yardımcı Tez Yöneticisi : Prof.Dr. Ufuk Gündüz Şubat, 1992, 101 sayfa Fotosentetik bir bakteri olan Halobacterium halobium'un hücre zarında mor renkli bir protein bulunmaktadır. Bu protein yeşil bitkilerin klorofili gibi fotosentez yapabilme kapasitesine sahiptir. Bu mor renkli protein, omurgalı canlıların gözlerinde bulunan rodopsine benzerliği dolayısıyla Bacteriorhodopsin olarak adlandırılır. Bu araştırmada Bacteriorhodopsin (BR) entegreli mor zar parçacıkları, yağ emdirilmiş ve yağsız gözenekli filitre kağıdına tutturuldu (gözenek çapı, 0.22pm, kalınlık 0.15 mm). Bu şekilde hazırlanan zarların fototepki eğrileri fotoaktivite ölçüm vııhücresinin her iki bölümünde aydınlatma süresine gore pH değişimi ölçülerek elde edildi. Bu çalışmada BR'in fototepkisine etki eden faktörler olarak yağın BR'a oranı, zar üzerine tutturulan BR miktarı, ve sıcaklık incelendi. BR'in tutturulduğu bölmede ışık etkisiyle [H ] iyon konsantrasyonunun arttığının gözlenmesine rağmen bir bölmeden diğer bölmeye ışık etkisi ile [H ] iyonu transferi olmadığı sonucuna varıldı. BR'in zara tutturulması esnasında elektirik alanı (25 volt/cm) uygulanarak yönlendirilmesinin, yağın BR* a oranının küçük olduğu durumlarda daha iyi sonuç verdiği kanısına varıldı. Ayrıca sıcaklığın artması BR'in fotoaktivitesini azaltıcı yönde etkiledi. Halbuki, filitre kağıdına tutturulan BR miktarının artırılması fotoaktivitenin artmasına neden oldu. Ayrıca 1 ay süresince muhafaza edilen zarlar ile yapılan deneyler sonucunda BR'in filitre kağıdı yüzeyinden ayrılmadığı ve aktif halde olduğu belirlendi. Anahtar Sözcükler zHalobacteriust halobium.Bacteriorhodopsin Mor zar, Fotoaktıvite, Biyosentetik zar, Tutturulma. Bilim Kodu : 603.02.01 vııı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMMOBILIZATION OF BACTERIORHODOPSIN ON SYNTHETIC MEMBRANES SEDIROGLU, Vedat M.S. in Chemical Engineering Supervisor: Assoc. Prof.Or. inci Eroğlu Co-Supervisor: Prof.Dr. Ufuk Gündüz February, 1992, 101 pages The photosynthetic bacteria Halobacterium halobiua which possesses a purple-colored protein within its cell membrane provides photosynthetic capacity in a manner analogous to chlorophyll in green plants. The purple - colored protein is called Bacteriorhodopsin (BR) due to its sinilarity to the visual pigment rhodopsin found in the eyes of the high vertebrated animals. In this research, purple membrane fragments with its integrated protein Bacteriorhodopsin were immobilized on lecitin impregnated and lecitin free cellulose acetate millipore filters IV(pore size 0.22 /im, 0.15 mm thiek ). The photoresponse curves of these membranes were obtained by measuring the pH change with time of exposure of light in each compartment of the photoactivity cell. The factors affecting the photoresponse of BR investigated in this research were lipid to BR ratio, the amount of BR immobilized on the membrane, and the temperature. It was observed that [H ] ion concentration increased upon exposure of light in the compartment which was in contact with BR attached side of the membrane, but there appeared to be no light driven [H ] ion transfer from that compartment to the other. It has been concluded that better orientation of BR was achieved in low lipid to BR ratio by applying electrical field of 25 volt/cm for 30 minutes during the immobilization of BR. It was also observed that the increase in temperature has an inverse effect on photoactivity of BR. However, as the amount of BR immobilized increases, the photoactivity increases. From the stability experiments, it was observed that there was no release of BR, and it was still active on the membrane surface after one month.