Genetic studies on bacteriocin producing lactic acid bacteria
Bakteriosin üreten laktik asit bakterilerinde genetik çalışmalar
- Tez No: 23613
 - Danışmanlar: PROF. DR. FARUK BOZOĞLU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
 - Anahtar Kelimeler: Bakteriosin, Laktik Asit Bakteriler, Plazmid Isolasyonu, P 1 azmi dden Arındırma, Conjugasyon, Elektroporasyon, Bacteriocin, Lactic Acid Bacteria, Plasmid Isolation, Plasmid Curing, Conjugation, Electroporation
 - Yıl: 1992
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Sayfa Sayısı: 127
Özet
V'.“V 02 BAKTERİOSİN ÜRETEN LAKTIK ASİT BAKTERİLERİNDE GENETİK ÇALİŞMALAR ALTAY, Sü I hayat Yüksek Lisans Tezi, B i yo teknoloji Anabil im Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Faruk BOZDGLU Aralık, 1992, 110 sayfa Bakteriosin üreten laktik asit bakterilerin genetik araştırmalarında kullanılan teknikler incelenmiştir. Bu çalışmada: a) Pediococcus acidi Iactici ve Lactococcus I act i s suçlarının plazmid profilleri küçük ölçek plazmid izolasyonu ile tayin edilmiştir, b) Pediococcus. Leuconostoc ve Lactobaci 1 lus türlerinde plazmid profilleri büyük ölçek plazmid izolasyonunu izleyen CsCl-EtBr saflaştırması ile çıkarılmıştır, c) Pediococcus acidi Iactici H suş ve mutant 1 arının plazmid profillerine göre bakteriosin üretimi 8.9 kb'lik bir plazmide bağlıdır, d) Lactococcus 1 act i s suşlarinda doğrudan yüzey (direct plate), kati yüzey (solidsurface) ve membran filtre (membrane filter) conjugasyon metodlarıyla sukroz hidrolize etme ve nişin üretme fenotipleri transfer edilmiştir ve transfer verimi 2.6X10”6 ile 8.9xlO*10 transk on jugant/ verici hücre arasında değişmektedir» e) Fediococcus acidi lactici F~" susunda plazmid p6K12 elektroporasyonla transfer edilmiştir ve verimi 49 trans forman t /jjg DNA'dir, ve f) plazmid pSMB74'un 3.5 kb'lik bir parçası nested delesyon tekniği ile incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GENETIC STUDIES ON BACTERIOCIN PRODUCING LACTIC ACID BACTERIA ALTAY, Gül hayat M.S. in Biotechnology Supervisor: Prof. Dr. Faruk BOZOGLU December, 1992, 110 pages. The effectiveness of different techniques used in genet i c^ research was determined in strains of lactic acid bacteria (LAB) producing bacteriocin. In this study: a) plasmid profiles of wild and mutant strains of Pediococcus acidi lactici and Lactobaci 1 lus 1 act i s were determined by smal 1- scale plasmid isolation, b) plasmid profiles of Pediococcus. Leuconostoc and Lactobaci 1 lus species were obtained by large scale plasmid isolation followed by CsCl- ethidium bromide purification, c) plasmid profiles of wild and mutant strains of Pediococcus acidi lactici H showed that a 8.9 kb plasmid encodes the bacteriocin production trait, d) sucrose fermenting ability and.'til'nisin production traits were transferred in Lactococcus 1 act i s strains by direct plate, solid surface and membrane filter matings with frequency ranging from 2.6xiCP to 8.9xiO~i0 transconjugant per donor colony forming unit, e) plasmid pSK12 was transferred into Pediococcus acdi lactici F~~ by electroporation with a transfer of frequency of 49 transf orman ts per ug DMA used, and f) a 3.5 kb Hindi 1 1 fragment of plasmid pSMB74 was studied by nested deletion technique.