Behçet hastalarında fibromiyalji sıklığı anksiyete-depresyon - uyku ve yaşam kalitesi arasındaki ilişki
Fibromyalgia in Behcet's disease is associated with anxiety, depression, sleep quality and quality of life
  1. Tez No: 236143
  2. Yazar: MURAT TOPRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM TEKEOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Behçet hastalığı, Fibromiyalji, Anksiyete, Depresyon, Uyku Kalitesi, Yaşam Kalitesi
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Romatoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Fibromiyalji sendromu (FMS), otoimmün hastalıklar içinde yaygındır. Behçet hastalığındaki (BH) disabilitenin ve semptomların birçoğu FMS'den köken alır. Psikiyatrik semptomlar ve yaşam kalitesi ölçümü BH'de önemli outcome faktörlerdir. BH'de FMS, psikiyatrik semptomlar ve yaşam kalitesinin değerlendirildiği çalışmalar sınırlıdırBizim amacımız, BH'de FMS prevelansini tespit etmek, anksiyete, depresyon, uyku ve yaşam kalitesi arasında ilişkiyi değerlendirmektiÇalışmaya Üniversite kliniğine başvuran 97 BH hastası ile benzer sosyodemografik özelliklerde 95 sağlıklı-kontrol seçildi. Hasta ve kontrol grubu Beck Depresyon indeksi (BDİ), Beck Anksiyete indeksi (BAİ), Pitsburg uyku kalitesi indeksi (PUKİ) ve Yaşam kalitesi indeksi (SF-36 ve WHOQOL-Bref) ile değerlendirildiBH grubunda Amerikan Romatoloji Kriterlerine göre 19 (%20.1) hasta FMS tanısı aldı ve FMS'li hastaların tamamı bayandı. BH'de BDİ ve BAİ skorları kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksekti. PUKİ skorları açısından grublar arasında anlamlı bir farklılık bulunmadı. BH'de yaşam kalitesi skorlarında SF-36 ölçeğinin vitalite ve mental, WHOQOL-Bref ölçeğinde ise fiziksel ve psikolojik subskala skorları dışındaki skorlar anlamlı derecede düşüktü. BH grubunda FMS olan hastalarda BDİ ve PUKİ skorları anlamlı derecede yüksekti, SF-36 ölçeğinde fiziksel fonksiyon, fiziksel rol, ağrı, vitalite, sosyal fonksiyon, emosyonel rol ve mental sağlık ile WHOQOL-Bref ölçeğindeki psikolojik alanlardaki skorlar anlamlı derecede düşüktü. BH'de SF-36, WHOQOL-Bref alan skorları ile BDİ, BAİ, PUKİ arasında anlamlı derecede negatif korelasyon bulunduBu çalışmada BH'de FMS oldukça yaygın bulundu, anksiyete, depresyon, uyku ve yaşam kalitesi ile ilişkiliydi. Bu yüzden BH ile FMS'nin tedavilerine psikiyatrik değerlendirmenin eklenmesi faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
Fibromyalgia (FMS) is common in autoimmune diseases, and is the source of many of the symptoms and much of the disability in Behcet?s disease (BD). Psychiatric symptoms and quality of life measures are important factors in BD. Studies on the assessment of FMS, psychiatric symptoms and quality of life BD are limitedWe aimed to determine the prevalence of FMS in BD and to evaluate their association with anxiety, depression, sleep quality and quality of life97 people were selected from consecutive patients who applied to BD outpatient clinics of a university hospital and 95 healthy subjects with similar sociodemographical status (age, sex, educational level and marital status) were recruited as controls. The patients and controls were assessed with Beck Depression Inventory (BDI), Beck Anxiety Inventory (BAI), Pitsburg Sleep Quality Index (PSQI) and Quality of Life (SF-36 and WHOQOL-Bref).Statistical significanse was tested using t test and two-way anova test.