Ankilozan spondilitli hastalarda çok yönlü sağlık tarama anketinin bath ankilozan spondilit hastalık aktivite indeksi ve bath ankilozan spondilit fonksiyonel indeks ile karşilaştırması
Comparison of rapid3, basdai and basfi in ankylosing spondylitis patients in routine care: Rapid3, composed of patient measures only, is strongly correlated with basdai and basfi.
  1. Tez No: 987826
  2. Yazar: DUYGU KURTULUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TURAN USLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Hastalık şiddeti indeksi, Spondilit-ankilozan, Severity of illness index, Spondylitis-ankylosing
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ: Bath Ankilozan Spondilit Hastalık Aktivite İndeksi(BASDAI) ve Bath Ankilozan Spondilit Fonksiyonel İndeksi ankilozan spondilitli (AS) hastaların değerlendirilmesi ve izlemi için geliştirilmiştir. Klinik çalışmalar ve araştırmalarda sıkça kullanılmakla birlikte günlük klinik kullanımları çok yaygın değildir. Hastalara birçok farklı anket doldurtmak zordur ve çok zaman almaktadır. Çok yönlü sağlık tarama anketi ( multidimensional health assessment questionnaire- MDHAQ), rutin klinik takibin bir alt parçası olarak geliştirilmiş olup, 10 yılı aşkın süredir çeşitli kliniklerde uzman romatologlar tarafından kullanılmaktadır. Rutin indeks data değerlendirilmesi 3 (Routine assessment of patient index data 3-RAPID3); MDHAQ'ın üç komponenti olan hasta fonksiyonu, ağrı ve hasta global değerlendirmesinden oluşur. Her parametreye 0 ile 10 arası puan verilir ve total skor 0 ile 30 arasındadır. MDHAQ'ın romatoid artrit, osteoartrit, fibromiyalji ve Behçet sendromunda kullanımının yararlı olduğu gösterilmiştir. Çalışmamızda amacımız MDHAQ-RAPID3'ün AS'li hastaların değerlendirilmesinde kullanlabilirliğini araştırmaktı. METOD: 18 Mayıs-30 Eylül 2009 tarihleri arasında polikliniğimize başvuran 100 ankilozan spondilitli hasta çalışmaya alındı. Bütün hastalar BASDAI( skor aralığı 0-10), BASFI( skor aralığı 0-10) ve MDHAQ doldurdu. Ardından hekim tarafından hastaların demografik bilgileri, hastalık karakteristiği, kullandıkları ilaçlar ve seçili labaratuar testleri içeren medikal kayıtları alındı. İstatistik değerlendirme için Spearman korelasyon analizi kullanıldı SONUÇLAR: 100 AS hastası değerlendirildi; ortalama yaş 30(±10,9) %69 erkek, hastalık süresi 5.0 (±6,7) yıl olup BASDAI, BASFI, ve RAPID3 için ortalama skorlar sırası ile 4.93(2,5), 3,94(2,5) ve 13,27(7,0) olarak bulundu. RAPID3'ün BASDAI ve BASFI ile yüksek oranda korelasyon gösterdiği tespit edildi( r:0,77 ve 0,72, p<0,001). MDHAQ'ın değişken komponentlerinden ağrı (r:0,72,r:0,6), hasta global değerlendirmesi( r:0,7, r:0,76) ve yorgunluk(r:0,62, r:0,53) (hepsinde p<0,01) ile de BASDAI ve BASFI arasında anlamlı korelasyon saptandı.
Özet (Çeviri)
Background: The Bath ankylosing spondylitis disease activity index (BASDAI) and Bath AS Function Index (BASFI) were developed as outcome measures to assess and monitor patients with ankylosing spondylitis (AS). Although widely used in clinical trials and other clinical research, these questionnaires are not commonly used in routine clinical care. It is complex to distribute multiple questionnaires to different patients in a reception area. A single questionnaire for all patients with rheumatic diseases may present advantages to introduce quantitative measurement into routine care. A multidimensional health assessment questionnaire (MDHAQ) has been developed to be used as part of the infrastructure of routine care and has been used in the clinics of the senior author for close to 10 years in every patient with any diagnosis. Routine assessment of patient index data 3 (RAPID3) is a composite index based on 3 MDHAQ components, patient function, pain and patient global assessment, each scored 0-10 for a total of 0-30. The MDHAQ has been shown to be useful in RA, OA, fibromyalgia and Behcet's syndrome. Methods: Consecutive AS patients seen at Haydarpasa Numune Training and Research Hospital, Physical Medicine and Rehabilitation Outpatient Clinic in Istanbul, Turkey, between May 18 and Sep30, 2009 were enrolled. All patients completed a BASDAI (score range 0-10), BASFI (score range 0-10) and MDHAQ and had medical records reviewed for additional demographic information, disease characteristics, medication use and selected laboratory test results. Spearman correlations were computed for components of MDHAQ and RAPID3 (score range 0-30) with BASDAI and BASFI. Results: 100 AS patients were assessed (mean (SD) age:30 (10.9) 69% male, disease duration: 5.0 (6.7) years). Mean scores for BASDAI, BASFI and RAPID3 were 4.93(2,5), 3,94(2,5) ve 13,27(7,0), respectively. RAPID3 was strongly correlated with BASDAI and BASFI (r:0.77, and 0.72, p<0.001). Individual components of the MDHAQ (pain r:0.72, 0.6) patient's global assessment (r:0.8, 0.65), function (r:0.5, r:0.73), MD global assessment (r:0.7, r:0.76) and fatigue (r:0.62, r: 0.53) (all p<0.01), were also correlated significantly with both BASDAI and BASFI, respectively. Conclusion:, RAPID3, on an MDHAQ was strongly correlated with the outcome measures of BASDAI and BASFI in AS patients. Additional measures in the MDHAQ were also correlated. This extends findings that an index of patient measures, RAPID3, may provide a user-friendly index and an effective measure in clinical care of individual patients with AS.