Pediatrik baş-boyun apselerinin klinik ve epidemiyolojik özellikleri
Clinical and epidemiological features of pediatric head and neck apscesses
  1. Tez No: 236149
  2. Yazar: ALİ BUDAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN ÇANKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Pediatrik baş boyun apsesi, apse çapı, düşük hemoglobin düzeyi, persantil, Pediatric head and neck abcess, low hemoglobin levels, diameter of abcess, percentil
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışma; baş boyun apsesi nedeniyle, takip edilen pediyatrik yaş grubu hastalarda etiyolojik ve epidemiyolojik faktörlerin, laboratuar bulgularının ve tedavi şeklinin hastalığın gidişati üzerindeki etkilerin değerlendirilmesi amaçlayan retrospektif bir çalışmadır. Çalışmanın etiğe uygunluğu Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi etik kurulu tarafından değerlendirilip onaylanmıştır.2006-2008 yıllarında, 3 ay-18 yaş arası YYU Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi KBB polikliniği'ne başvuran 79 baş boyun apseli hasta değerlendirmeye alındı. Hastalardan alınan anamnez ve fizik muayene sonuçları değerlendirildi, kaydedilen hemogram, açlık kan şekeri, sedimantasyon, antistreptolizin-O, C-Reaktif protein, fibrinojen ve serolojik tetkikleri, boyun apsesi ve lenf nodu için ultrasonografi ve apse kültürü değerlendirildi. Medikal ve cerrahi tedavi kayıtları incelendi. Tedavi süresinde görülen apse nedeniyle oluşan komplikasyonlar kaydedildi. Birbirleri arasında anlamlılık açısından karşılaştırıldı.Yapılan incelemede baş boyun apsesi nedeni ile hastaneye başvuran hastaların en sık şikayeti ateş ve boyunda şişlikti, bu şişlik en sık submadibuler ve orta hatta göre sağ yerleşimliydi, apse çaplarıyla hemoglobin değerleri arasında negatif bir ilişki bulundu. Ayrıca hastanın persantil değerlerleri azaldıkça apselerin spontan fistülize olma oranları artmaktaydı. Beyaz küre, CRP ve ASO değerleri arasında pozitif bir ilişki mevcuttu. Kültürlerde en sık üreyen bakterininde S. Aureus olduğu görüldü. Bunlara dayanılarak boyun apsesi tanısı alan hastalarda medikal tedaviye ek olarak cerrahi drenaj ve aspirasyon yapılabileceği düşünülmektedir.Sonuç olarak hemoglobin düzeyleri düşük, beslenme bozukluğu olan küçük yaşlardaki çocuk ve bebeklerde boyun apselerinin ve mediastinit, sepsis vb. komplikasyonların gelişimi daha büyük çocuk ve erişkinlerden daha kolay, tedavilerinin zor olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims in pediatric age group patients which followed by due to neck and head abscess, etiologic and epidemiological factors, laboratory findings and treatment modality over the course of the illness to evaluate the effects, retrospectively. Ethics approval was obtained from the Ethics Committee of the Faculty of Medicine, Yuzuncu Yil University.In 2006-2008, 79 outpatients which are between 3 months-18 years age with head neck abscess applied to the YYU Research Hospital of Medicine Faculty ENT clinic were evaluated. Anamnesis and physical examination results from patients were evaluated, also the recorded hemogram, fasting blood glucose, blood sedimentation, antistreptolysine-O, C-Reactive Protein, fibrinogen, serological tests and ultrasound for lymph node and abcess of neck, abscess culture were evaluated, too. Medical and surgical treatment records were checked. During the treatment, complications because of abcess were recorded. They were compared with each other in terms of significance.In observation, patients admitted to the hospital caused by neck abcess, the most common complaint was fever and neck swelling, this swelling was often submadibuler and the placement was in the right side of middle line. Relationship between hemoglobin values and diameter of abcess was negative. Moreover, while the patients percentil values were reducing, the spontaneous fistulisation rates increased. There was a positive relationship between white blood cells, CRP and ASO values. It was observed that S.Aureus was the most frequently produced bacteria in cultures. Based on these findings, it was discussed that in addition to medical treatment, the surgical drainage and aspiration could be done for patients recognised with neck abcess.As a result, devolopment of neck abcess and mediastin, sepsis, etc. complications are easier in early years children and babies, who have low hemoglobin levels and malnutrition, than elder children and adults but treatment of them is difficult.