Obsesif kompulsif bozuklukta psikofarmakolojik tedavinin bilişsel süreçlere etkisi
The effect of psychopharmacological treatment on cognitive processes in obsessive compulsive disorder
- Tez No: 236156
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LÜTFULLAH BEŞİROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Obsesif kompulsif bozukluk, OKB'de bilişsel teoriler, psikofarmakolojik tedavi, Obsessive-Compulsive Disorder(OCD), cognitive theories of OCD, Psychopharmacological Therapy
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmada Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Psikiyatri Polikliniğine ardışık başvuran 55 erişkin OKB hastasında psikofarmakolojik tedavinin bilişsel süreçlere etkisinin değerlendirilmesi amaçlandıBaşvuru sırasında ilaç almayan OKB'lu hastalardan seçilen katılımcılara birer SSGI olan flouksetin ya da sertralin tedavilerinden biri rastgele başlandı. Hastalar tedavi başlangıcında ve SSGI tedavisinin etkin olmasının beklendiği 4 aylık takip sonunda olmak üzere iki ayrı zamanda; SCID-I (DSM-IV Eksen-I Bozuklukları İçin Yapılandırılmış Klinik Görüşme Aracı),Y-BOKÖ (Yale-Brown Obsesyon Kompulsiyon Derecelendirme Ölçeği), BASE (Beyaz Ayı Supresyon Envanteri), DYÖ (Disosiyatif Yaşantılar Ölçeği), BDE (Beck Depresyon Envanteri), PSEÖ (Penn State Endişe Ölçeği), PDKE (Penn Dini Kaygılar Envanteri), OİÖ (Obesesif İnanışlar Ölçeği), ÜBÖ-30 (Üst Biliş Ölçeği-30), DEKÖ (Düşünce Eylem Kaynaşması Ölçeği), KGİ (Klinik Global İzlenim) ölçekleri ile değerlendirildiYaptığımız çalışmada OKB klinik takibiyle ilgili uygulanan testler olan Y-BOKÖ obsesyon, Y-BOKÖ kompulsiyon, Y-BOKÖ toplam ve iç görü, KGİ-şiddet skorlarında istatiksel olarak belirgin azalma saptanmıştır. Farklı bilişsel alanlarla ilgili uygulanan ölçeklerde; BASE, PDKE, DEK-Ahlak, DEK-Total, ÜBÖ?30 skorlarında istatiksel olarak anlamlı azalma görülmüştür. PSEÖ, OİÖ, DYÖ, DEK-olabilirlik ölçeklerinde ise tedavi öncesi ve tedavi sonrası istatiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştırSonuç olarak OKB'de bilişsel süreçlerin bir kısmı ilaç tedavisinden etkilenirken bir kısmı ise etkilenmemektedir. Bu bulgular OKB'de bilişsel süreçlerin tekşekilli olarak işlemediği ya da etkilenmediğini düşündürebilir.
Özet (Çeviri)
The 80 drug-free patients with OCD were consecutively assigned to receive either sertraline or fluoxetine in varying doses. Using the SCID-I (Structured Clinical Interview for DSM-IV Axis I Disorders), Y-BOCS (Yale-Brown Obsessive Compulsive Scale), WBSI (White Bear Suppression Inventory), DES (Dissociative Experiences Scale), BDI (Beck deprresion inventory), PSWQ (Penn State Worry Questionnaire), PIOS (Penn Inventory of Scrupulosity), OBQ (Obsessive Beliefs Questionnaire), MCQ-30 (Metacognitions Questionnaire-30), TAFSCALE (Thought-Action Fusion Scale) and the CGI scales (Clinical Global Impression Scale) the patients were evaluated to establish baseline values and then reassessed 55 (% 68.7) of the initial group after 16 weeksThe Y-BOCS obsession, compulsion, total and insight scores at follow-up were significantly lower than at baseline scores. Also the WBSI, PIOS, TAF-morality, TAF-total and MCQ-30 scores were significantly lower than at baseline scores. There were no significant difference between baseline and at follow-up scores for the PSWQ, OBQ, DES, and TAF- LikelihoodConsequently, while some cognitive processes are influenced by pharmacotherapy, some of them are not influenced. These results suggest that cognitive features in OCD may not always uniformly process