ESWL uygulanan hastalarda böbrek fonsiyonlarının biyokimyasal parametrelerle değerlendirilmesi
The evaluation of renal function with biochemical parameters in patients treated with Extracorporeal Shock Wave Lithotripsy
  1. Tez No: 236155
  2. Yazar: TURAB ULAŞOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KADİR CEYLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Extracorporeal Shock Wave Lihtotripsy, glomerular filtration rate, renal function, renal stone, serum electrolytes, venous blood gas, serum bicarbonate.Author: Turab ULAŞOĞLU, MDCouncellor: Kadir CEYLAN, Assistant Professor
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Üriner sistem taş hastalığı, erişkinleri ve daha az sıklıkla da çocukları etkileyebilen önemli üriner sistem hastalıklarından biridir. Üriner sistem taş hastalığı; böbreklerde akut ve kronik problemlere yol açabilmesi nedeniyle nefrolojik hastalık tabloları arasında önemli bir yere sahiptir. Üriner sistem taşları tekrarlayabilmekte ve kronik böbrek yetersizliğine sebep olabilmektedir.Son yüzyılda ise yaygınlığı giderek artmaktadır. Buna paralel olarak daha az invaziv ve etkili tedavi arayışları da artmış ve birçok tedavi yöntemi bulunmuştur. Böbrek taşlarının açık operasyonla çıkarılması son 25-30 yıla kadar alternatifi olmayan bir yöntem olarak uygulanıyor, bazen küçük bir taş için bile bu tür girişimlere başvurmak gerekiyordu. Bu tür ameliyatların hastayı uzun süre işinden ve günlük aktivitelerinden alıkoyması, uzun süren hastane yatak işgali ve ilaç giderlerinin yüksek maliyetlere ulaşması, ürologları ve biyofizikçileri yeni yöntem arayışlarına itmiş ve bunun doğal sonucu olarak yeni teknikler geliştirilmiştir.Son yıllarda ESWL teknolojisindeki hızlı gelişmeler, ESWL'nin üriner sistem taşlarının tedavisinde uygulanan açık cerrahinin yerini almasını sağlamıştır. ESWL'nin varlığı bazı merkezlerde açık cerrahi'nin oranını %3.1'e kadar düşürmüştür. Açık cerrahi, özellikle anatomik bozukluğu olanlarda tercih edilir olmuştur.ESWL'nin etkinliği yanında diğer yöntemlere göre daha az invaziv oluşu, uygulama kolaylığı ve genellikle hastaneye yatışa gerek olmayışı, morbidite oranları tedavide ilk seçilecek yöntem olmasını sağlamıştır.ESWL'nin yaygın kullanımı böbrek fonksiyonlarını etkileyip etkilemediğinin araştırılmasını zorunlu hale getirmiştir. Literatürde çelişkili sonuçlar olmasına rağmen, uzun süreli izlemlerde ESWL'nin böbrek fonksiyonlarını olumsuz etkilemediği sonucuna varılmaktadır.Çalışmada böbrek taşı olan ve üriner obstruksiyonu olmayan 30 olgu prospektif olarak incelenmiştir. Olguların yaşı 24-63 arasında değişmekte olup, yaş ortalaması 39.1 yıl idi. Olguların 19'u (%63.3) erkek, 11'i (%36.7) kadındı.Ogular toplam 3 kez ESWL'ye girmişler ve seanslar arası süre 15 gün olarak tutulmuştur. Taş kırmaya girmeden bir gün önce alınan rutinler (I. rutin); seanslar tamamlandıktan bir gün sonra (II. rutin) ve 30 gün sonra (III. rutin) tekrarlanmıştır. Serum elektrolitleri, serum kreatinini, GFR ve spot idrarda protein/kreatinin oranında istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunmazken; venöz kan gazında bakılan bikarbonat seviyesinde 2. ve 3.
Özet (Çeviri)
Urinary lithiasis is one of the important disorders among urinary tract diseases, which affect mainly adults and unusually children. Urinary lithiasis is important among renal diseases because of causing acute and chronic problems in kidneys. Urinary lithiasis can be recurred and cause chronic renal failure.The prevalence of urinary stone disease gradually has decreased in the last century. Parallel to this decrease in urinary stone disease, search for a more efficient less non-invazive treatments have increased. Thus , many treatment methods have been described. Open stone surgery for nefrolitiazis was the single method about twenty five-thirty years ago. This method was performed even a small urinary stone. Because of its high cost and postpone of patients with daily activities, urologist and biophysics and were enforced to find new methods.As results of rapid development in ESWL technology, open stone surgery replaced with ESWL for the treatment of urinary stone in last a few decades. Due to widespread of ESWL the rate of open stone sugery was decraesed to 3.1 % at some centers . Open stone surgery was prefered especially for patients with anatomic problems.ESWL is firsth choice for treatment of urinary stone disease because of its effectiveness, less invazity and practiceness.The widespread use of ESWL has made necessary to research whether it effects function of kidneys or not.Although there are some contradictory results in literature, it has been understood that ESWL does not have anyharmful effects.In this study, 30 cases, who didn?t have uriner obstruction and have kidney stone, have been examined prospectively.The age of the cases were between 24-63 and their average age were 39.1.There were 19(%63.3) male and 11 (%36.7) females.They took this treatment three times total. The period between seances was 15 days.A routine which was taken a day ago before ESWL (1.routine),after seances were completed (2.routine)and it repeated 30 days later.While there haven?t been any meaningful differences, statistically on serum electrolytes, serum creatinine, GFR and spot urine and at the rate of protein/ kreatinin.It has been observed meaningful differences on the 2. and 3. routines at the level of bikarbonat examined for venos blodd gas.As a conclusion, it has been understood that ESWL doesn?t affect the function of kidney negatively and with the new devices. The conclusion of this study is ESWL can easily be used at the treatment of urinary stone disease.