Biperidenin sıçanlarda morfinin ödüllendirici özelliğine ve morfine bağımlılık gelişmesine etkilerinin ve ödüllendirici etkide haloperidol ile etkileşiminin araştırılması
The investigation of the effects of biperiden on morphine reward and dependence, and its interaction with haloperidol in the rewarding effect in rats.
  1. Tez No: 236198
  2. Yazar: ORUC ALLAHVERDİYEV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURHAN ENGİNAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: biperiden, morfin, haloperidol, bağımlılık, ödül, biperiden, morphine, haloperidol, dependence, reward
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Klinik Farmokoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Parkinson hastalığının tedavisinde ve antipsikotiklerin ekstrapiramidal yan etkilerin giderilmesinde kullanılan biperidenin, şizofrenili hastalar ve morfin ve benzeri drog/madde bağımlıları tarafından kötüye kullanıldığı uzun zamandır bilinmektedir. Bu çalışmada, biperidenin kötüye kullanım özelliklerinin araştırılması ve bu özellikleri ile morfin bağımlılığı gelişimine katkısının ve antipsikotikler ile etkileşiminin değerlendirilmesi amaçlandı. Deney 1'de sırt derisi altına 2 adet plasebo veya 75 mg baz morfin içeren pelet yerleştirilen sıçanlara, 24 saat sonra 5 gün deri altı yolu ile serum fizyolojik veya biperiden (0,125 veya 0,5 mg/kg) uygulandı. Pelet konulmasının 7. gününde, hayvanlara deri altı yolu ile 2 mg/kg nalokson verildi ve 15 dakika süre ile yoksunluk belirtileri izlendi. Deney 2'de kontrol, morfin (5 mg/kg), 0,125 mg/kg biperiden, 0,5 mg/kg biperiden, morfin+0,125 mg/kg biperiden, morfin+0,5 mg/kg biperiden, haloperidol (0,2 mg/kg), haloperidol+0,125 mg/kg biperiden ve haloperidol+0,5 mg/kg biperiden grupları oluşturuldu. Tüm gruplarda koşullanmış yer tercihi testi kullanılarak ödüllendirici etki değerlendirildi. Morfin ve morfin ile birlikte biperiden uygulanan gruplarda yoksunluk belirtileri ortaya çıktı. Biperiden, morfin yoksunluğu belirtilerinde belirgin bir değişikliğe yol açmadı. Pek çok araştırmacının bulguları ile uyumlu olarak, morfin ödüllendirici etkisi ile güçlü yer tercihi oluşturdu. Haloperidol keyif azalması yapıcı etkiyi yansıtan yer sakınmasına yol açmadı. Biperiden yer tercihi oluşturmadı ve morfin veya haloperidol ile birlikte kullanıldığında da yer tercihinde bir değişikliğe yol açmadı. Bulgular; biperidenin ödüllendirici ve pekiştirici etkisinin olmadığını, morfin bağımlılığı gelişimine etkisiz olduğunu ve ödüllendirici etkide morfin ve haloperidol ile etkileşmediğini ortaya koymaktadır. Ancak, biperidenin kötüye kullanılmaya yatkınlığının altında yatan özelliklerinin aydınlatılması için başka yöntemlerin de kullanılması uygun görünmektedir.
Özet (Çeviri)
It has long been known that biperiden which is used in the treatment of Parkinson?s disease and prevention of the extrapyramidal side effects of antipsychotics is abused in schizophrenics and morphine and related drug/substance abusers. The aim of the present study is to investigate the abuse properties of biperiden and to evaluate the contribution to the development of morphine dependence and interaction with antipsychotics with these properties. In Experiment 1, rats implanted subcutaneously with 2 placebo or morphine pellets containing 75 mg morphine base were administrated with saline or biperiden (0.125 or 0.5 mg/kg) subcutaneously for 5 days starting 24 h after pellet implantation. On the 7th days of, animals injected subcutaneously with 2 mg/kg naloxone were observed for 15 min for the assessment of withdrawal signs. In Experiment 2, control, morphine (5 mg/kg), 0.125 mg/kg biperiden, 0.5 mg/kg biperiden, morphine+0.125 mg/kg biperiden, morphine+0.5 mg/kg biperiden, haloperidol (0.2 mg/kg), haloperidol+0.125 mg/kg biperiden and haloperidol+0.5 mg/kg biperiden groups were assigned. For the evaluation of the rewarding effect, conditioned place preference test were used in all groups. Morphine and morphine with biperiden groups showed withdrawal signs. Biperiden did not produce a marked difference in morphine withdrawal signs. In parallel with most of the researchers? findings, morphine induced marked place preference with its rewarding effect. Haloperidol did not produce place aversion reflecting dysphoric effect. Biperiden did not show place preference and produced no difference in place preference when used in combination with morphine and haloperidol. Present results indicate that biperiden has no rewarding and reinforcing effects, is ineffective in the development of morphine dependence and does not interact with morphine and haloperidol in the rewarding effect. However, the properties underlying its abuse potential need to be clarified using different tests also.