Hidrojen peroksit ve hidroksil radikalinin serum proteinleri üzerine etkisinin siyalik asid içeriği açısından incelenmesi
Investigation of the effects of hydrogen peroxide and hydroxil radical on serum proteins in terms of sialic acid content
  1. Tez No: 236233
  2. Yazar: ENIS DALO
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EZEL USLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Siyalik asid, oksidatif stres, radikal, protein karbonilasyonu, antioksidan, Sialic acid, oxidative stress, radical, protein carbonylation, antioxidant
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Son dönemlerdeki çalışmalarda SA'in in vitro hidrojen peroksit tutucu olduğu, radikal düzeylerindeki artışın desiyalilasyona neden olduğu, reaktif oksijen türlerinin SA'in glikokonjugatlara bağlandığı glikozidik bağı kırma eğiliminde olduğu şeklinde görüşler bulunmaktadır. Bu in vitro çalışmada hidrojen peroksit ve hidroksil radikali ile serum proteinlerinde oluşturulacak hasarın SA içeriğini nasıl etkileyeceği incelendi. Daha sonra ortama SA ilave edilerek oksidatif hasar tekrar incelendi. Protein oksidatif hasar belirteci olarak karbonil grupları ölçümü kullanıldı. Aynı zamanda poliakrilamid jel elektroforezi ile proteinler ayrılarak görüntülendi. Çalışmada SA'in oksidatif hasar göstergesi olabilirliği sorgulandı, artan siyalik asid düzeylerinin oksidatif hasarı azaltıcı/önleyici etkisi olup olmadığını incelendi. Literatürde invitro/invivo ortamda SA'in hidrojen peroksit tutucu özelliğinden faydalanılarak protein hasarının önlendiğini gösteren herhangi bir çalışma görülmemektedir. Çalışmada in vitro ortamda oksidatif stresin serum proteinlerindeki SA moleküllerini kopardığı, protein karbonilasyonunu arttırdığı tesbit edildi. Proteinlerin hasar etkenine eşdeğer siyalik asid ile buluşturulması SA ve karbonil grupları içeriğini yükseltmektedir. Albuminin SA ile inkübasyonunda SA tespit edilmesi de nonenzimatik bağlanmayı göstermektedir. Yüklü bir molekül olan SA'in proteinler üzerinde yer alışı karbonilasyona ve çapraz bağlanmalara katkıda bulunabileceğini düşündürmektedir. Sonuçta farklı nedenlerle SA düzeylerinin arttığı birçok patolojik durumda molekülün protein karbonilasyonunu artırması ve yeni bağ yapılanması proteinlere direnç kazandırırken ortaya çıkan yapısal değişiklik hücresel fonksiyonları da etkileyebilir. Protein SA kaybı oksidatif hasarın göstergesi olabilir.
Özet (Çeviri)
In recent studies about SA, there are aspects such as SA is an in vitro hyrogen peroxide scavenger, the increase in radical level causes desialilation, reactive oxygen species have a tendency to break glycosidic bounds located between SA and glycoconjugates. In this in vitro study, how the damage generated in serum proteins by hydrogen peroxide and hydroxyl radical affects SA content was investigated. Afterwards, oxidative damage was investigated after adding SA to the medium. Carbonyl group measurement was used as a marker of protein oxidative damage. Also, proteins were visualized separating by polyacrylamide gel electrophoresis. In the study it was questioned if SA can be a marker of oxidative damage, it was investigated if increased sialic acid levels have an effect on decreasing/preventing oxidative damage. No study is seen in literature signifying the prevention of protein damage using the hydrogen peroxide scavenger property of SA. In this study, it was found that in vitro oxidative stress seperates SA molecules in serum proteins and increases protein carbonylation. Bringing proteins together with SA equivalent to damage factor increases SA and carbonyl group content. The determination of SA after incubation with albumin also shows nonenzymatic binding. The presence of SA, which is a charged molecule, on proteins gives rise to think it may contribute to carbonylation and cross bindings. In many pathological conditions where SA levels increase for different reasons, increasing protein carbonylation of the molecule and new bond formation give strength to the molecule and this structural change in the molecule may affect cellular functions. Protein SA deprivation may display oxidative damage.