Çocukluk çağı lenfomalarında Epstein->Barr virüs insidansının araştırılması
Incidance of Epstein-Barr virus in childhood lymphomas
- Tez No: 236301
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELEK ERGİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: EBV, Hodgkin lenfoma, İn situ hibridizasyon, Non-Hodgkin lenfoma, çocukluk çağı, EBV, Hodgkin lymphoma, in situ hybridization, Non-Hodgkin lymphoma, childhood
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Lenfomalar çocukluk çağı kanserleri arasında, gelişmiş ülkelerde lösemi ve beyin tümörlerinden sonra üçüncü sıklıkta görülürken gelişmekte olan ülkelerde ise lösemilerden sonra ikinci sırada yer almaktadır.EBV'nin lenfomalı hastaların önemli bir bölümünde hastalığı tetikleyici bir role sahip olduğu; ancak sosyoekonomik koşullar, genetik özellikler ve immün sistemi baskılayıcı etkenlerin bir bütün olarak hastalığın gelişiminde önemli olduğu bilinmektedir.Bu çalışmada Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı'nda 2001-2008 yılları arasında tanı almış 87 çocukluk çağı malign lenfoma olgusunda immünohistokimya (LMP-1) ve in situ hibridizasyon-EBER (Ebstein-Barr virüs encoded RNA) yöntemleri ile EBV'nin çocukluk çağı lenfomalarında görülme oranı araştırılmıştır.Olguların 51'i Non-Hodgkin lenfoma, 36'sı Hodgkin lenfomaya ait örneklerdir. Her iki yöntemle Hodgkin lenfomalı 30 (% 83,3) olguda, Non-Hodgkin lenfomalı 14 (% 27,4) olguda EBV pozitifliği görülmüştür. Mikst sellüler Hodgkin lenfomalı 20 olgunun 19'unda (% 95), nodüler sklerozan Hodgkin lenfomalı altı olgunun beşinde (% 83,3), sınıflandırılamayan dokuz Hodgkin lenfoma olgusunun altısında (% 66,6) pozitiflik saptanmıştır. Non-Hodgkin lenfomada tüm olgular İmmünohistokimyasal olarak LMP-1 ile negatif iken 14 olgu İSH-EBER ile pozitif idi. Non-Hodgkin lenfoma alt gruplarından Burkitt lenfomalı 15 olgunun 11'inde (% 73,3), diffüz büyük B hücreli lenfomalı beş olgunun üçünde (% 60) pozitiflik görülmüştür. İn situ hibridazyon ile pozitif saptanan olgu sayısı göz önüne alındığında in situ hibridizasyon yönteminin immünohistokimyaya göre daha hassas olduğu görülmektedir. Çeşitli çalışmalarda da benzer olarak İSH-EBER pozitifliğinin daha yüksek olduğu belirtilmiştir.Bu çalışmada EBV'nin özellikle mikst sellüler Hodgkin lenfoma, Burkitt lenfoma ve diffüz büyük B hücreli lenfoma olgularında gösterilmesi, EBV'nin lenfomalı hastaların etiyolojisinde rol oynayabileceğini düşündürmektedir. Ancak diğer etkenlerin de bu hastalığın gelişiminde önemli olduğu unutulmamalıdır.
Özet (Çeviri)
Lymphomas are the third most common group of malignant tumors in children in developed countries, but they are the second most common malignant disease after leukemia and brain tumors in developing contries.EBV has a initiator role in the development of lymphoma, but it is known that socioeconomic conditions, genetic features and the immune supressive factors is also important.In this study, we examined the incidence of EBV in childhood lymphomas. We studied immunohistochemically LMP-1 and in-situ hibridization ?EBER (Ebstein-Barr virüs encoded RNA) method on 87 childhood lymphoma cases (51 Non-Hodgkin Lymphoma, 36 Hodgkin Lymphoma) who were diagnosed at Çukurova University Medical Faculty Pathology Department between 2001-2008.EBV was detected in 30 of the 36 Hodgkin lymphoma cases (83,3 %) and 14 of the 51 Non Hodgkin lymphoma cases (27,4 %) by both methods. 19 of the 20 mixed celluler Hodgkin lymphoma (95 %), five of the six noduler sclerosis Hodgkin lymphoma (83,3 %) and six of the nine unclassified Hodgkin lymphoma cases (66,6 %) were positive. All Non Hodgkin lymphoma cases were LMP-1 negative immunohistochemically. 11 of the 15 Burkitt lymphoma (73,3 %) and three of the five diffuse large B cell lymphoma (60 %) cases were ISH-EBER positive. When the number of the ISH-EBER positive cases are considered, in-situ hibridization-EBER seems to be much more sensitive than immunohistochemistry.In our study, hence EBV was positive at higher ratio espiacially in mixed celluler Hodgkin lymphoma, Burkitt lymphoma, and diffuse large B cell lymphoma, we consider that EBV has an important initiator role on development of lymphomas. But it needs to be kept in mind that EBV interacts also the other factors.