The Function of boundary determination: A case study of primary schools in Keçiören
Sınır belirlemenin işlevi: Keçiören'de ilkokullar örneği
- Tez No: 23631
- Danışmanlar: DR. MURAT GÜVENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Sınır Tespiti, Hakçalık ve Etkinlik, Yuvarlaklık, Büyüklük, Konumlandırma, Çekim Merkezi, Alansal Birimler, Bölgeleme, öğrenci Alma Alanı, Boundary Determination, Equity and Efficiency, Compactness, Size, Spacing, Gravity Centre, Areal Units, Regionalization, Catchment Area
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 307
Özet
ÖZ SINIR BELİRLEMENİN İŞLEVİ: KEÇİÖREN'DE İLKOKULLAR ÖRNEĞİ DUVARCI, Yavuz Yüksek Lisans Tezi, Şehir Planlama Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Dr. Murat GÜVENÇ Eylül, 1992, 326 Sayfa Bu çalışma, sınırlar üzerinde değişiklikler yapmak suretiyle, başlıca ilgi alanları olan kamu hizmetleri sunumu, kentsel yönetim, coğrafi bilgi edinme ve planlama konularındaki mekansal getirilerin farklılaşabileceğini göstermeye çalışır. Özellikle maksimum mekansal etkinliğin ve bunun yanında hakçalığm, belli başlı kriterler ve modeller sonucunda nasıl elde edilebileceğini göstermek amacıyla, oldukça somut bir örnek olması açısından ilkokul öğrenci alma sınırlarının örnek çalışma olarak ele alınması düşünülmüştür. Okul sınırları üç açıdan incelenmiştir: Sınırların şekli, alan büyüklüğü ve merkezlerin konumlandırılması. Diğer taraftan,“sosyal adalet”i sağlayıcı sınır düzenlemelerinin, oluşabilecek çelişkilerin ortadan kaldırılması açısından, hem araçcı hem de tanımlayıcı birele alışla, özellikle planlama konuları arasında özel bir yeri olması gerektiği önemle vurgulanmıştır. örnek çalışmada da görüleceği üzere, nicel ve görsel açıklayıcılığmdan dolayı, toplam uzaklıkların minimize edilmesi ve yuvarlaklık temeline dayanan modeller üzerinde daha çok durulmuş; daha etkin sınır düzenlemelerinde göreli mekansal yeterlik düzeyleri elde edilebileceği gözlenmiştir. Sonuç olarak, sınır belirleme işleminin, hem hakçalık hem de etkinliği gözeten bilimsel ve objektif kriterler göz önünde bulundurularak ele alınması ve ayrıca, planlama süreçlerinde pasif konumundan kurtarılarak, kentsel ve bölgesel dinamikleri yönlendirme amaçlı planlama araçları arasına alınması önerilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE FUNCTION OF BOUNDARY DETERMINATION: A CASE STUDY OF PRIMARY SCHOOLS IN KEÇİÖREN DUVARCI, Yavuz M.S. in City Planning Supervisor: Dr. Murat GÜVENÇ September, 1992, 326 pages This study tries to show that, by having changes on boundaries, the spatial benefits in the subjects of provision of public services, urban administration, obtaining geographical information and the planning, which are the main concerns, can vary. It is found appropriate to handle the catchment areas of the Elementary schools as the case study, for its being a concrete example, in respect to show how, especially, maximum spatial efficiency besides the equity can be obtained at the result of the fundamental criteria and models defined. The school boundaries are examined through three perspectives: The shape of boundaries, their sizes and the spacing of the centres. Also, it is emphasized that the boundary re-arrangements promising to supply“social justice”and, thus prevent the conflicts which are existing or potential should take a special i iiplace among the Issues of planning by considering its instrumentalist and deterministic aspects. As seen in the case study, it is heavily concentrated on the models which base on the minimization of the total distances and the compactness because of their explicity as both quantitatively and illustratively; it is observed that relative spatial efficiency levels can be obtained at the result of more effective boundary re-arrangenments. Consequently, the consideration of boundary determination regarding to the scientific and objective criteria which respect to both equity and efficiency and that, additionally, by rescuing from its passive position in the urban planning process, the receivement among the planning tools which direct the urban and regional dynamics are proposed.