Development of a software package for following material flow in a batch production environment
Siparişe dayalı üretim ortamında malzeme akış takibi için bir yazılım programı geliştirilmesi
  1. Tez No: 23634
  2. Yazar: UĞUR GÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI ESKİCİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Malzeme Akış Kontrolü, Bilgisayar^ Destekli Malzeme Akış Kontrolü, Stok Kontrolü, Zaman Etüdü, Maliyet Analizi, Material Flow Control, Computer Aided Material Flow Control, Stock Control, Time Study, Cost Analysis
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
ÖZ SİPARİŞE DAYALI ÜRETİM ORTAMINDA MALZEME AKIŞ TAKİBİ İÇİN BİR YAZILIM PROGRAMI GELİŞTİRİLMESİ GÜR, Uğur Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Hakkı ESKÎCİOGLU Eylül, 1992, 156 sayfa. Bu çalışmada, Quick-Basic programlama dili kullanılarak, siparişe dayalı üretim yapan bir üretim çevresinde malzeme akısını takip etmek için bir yazılım programı geliştirilmiştir. Program paketi, arşiv, üretim, sevkiyat, stok, zaman etüdü, maliyet analizi ve ilk bilgi olarak adlandırılan yedi programa ayrılmıştır. Bu programlar ayrı ayrı çalışabilmekte ve bir ana menü programı ile birleştirilebilmektedir. Arşiv programı, müşteri ve satıcı, malzeme ve ürün, tezgah ve ekipman verilerini saklamayı sağlar. Üretim programı, iş emirlerini düzenlemek için kullanılır. Sevkiyat programı, daha önce üretim programında kaydedilmiş, sevkiyatı yapılacak kalemlerin saklanmasında kullanılır. Malzeme ve ürünlerin stokdeğerleri, stok programı kullanılarak kaydedilir. Zaman etüdü programı, zaman etûd bilgilerinin saklanmasını sağlar. Maliyet analizi programı, üretimden önce ve üretimden sonra, bir ürünün maliyetini analiz etmek için hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A SOFTWARE PACKAGE FOR FOLLOWING MATERIAL FLOW IN A BATCH PRODUCTION ENVIRONMENT GÜR. Ugur M.S. in Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Hakkı ESKİCÎOGLU September, 1992, 156 pages. In this study, a software package has been developed for following material flow in a batch production environment using Quick-Basic programming language. The package is separated into seven programs which are called as archive, production, delivery, stock, time study, cost analysis and setup. These programs could be executed separately and all of them are integrated by a main menu program. Archive program is used to store data about customers and sellers, materials and products, machine tools and equipments. Production program allows to arrange work orders. Delivery program stores delivered items recorded on production program. Stock data of materials and products are stored by using stock program. Time study mprogram is used to record data about time study. Cost analysis program allows to analyze the cost of a product before production or after production.