Characterization of bovine brain opioid receptors by (3H)-Naloxone binding
(3H)-Naloxone bağlanması yöntemi ile sığır beyni opiat reseptörlerinin karakterizasyonu
  1. Tez No: 23635
  2. Yazar: NAZİLA POURRASTEGAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sığır Beyin Zarı, Opiat Reseptörler Mikrovessel, Naloxone, Opioid Receptors, Naloxone Binding Kinetics, Micr ovessels, Bovine Brain Membrane, Brain Cortex Microvessels, Science Code No: 401.01.05 IV
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZ [3H] -NALOXONE BAĞLANMASI YÖNTEMİ İLE SIĞIR BEYNİ OPİAT RESEPTÖRLERİNİN KARAKTERİZASYONU POURRASTEGAR,Nazila Yüksek Lisans Tezi, Biyokimya Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Meral YÜCEL Eylül,1992, 79 sayfa. Bu çalışmada sığır beyini opiat reseptörlerinin bağlanma özellikleri araştırılmıştır. Kinetik ve denge hali bağlanma çalışmaları erkek deneklerin izole edilmiş beyin zarları üzerinde, evrensel bir opiat antagonisti olan [ H] -naloxone' la yapıldı, özgün bağlanma mililitre reaksiyon ortamındaki 0.5-0.6 mg protein miktarına kadar doğrusal bağıntı gösterdi. [ H] -Naloxone 'un özgün bağlanması pH'a ve sıcaklığa bağımlıydı. Denenen değerler içinde en yüksek özgün bağlanma pH 7.6 ve O'C de gözlendi. Optimum bağlanma şartlarında {pH 7.4, O'C, 0.4- 0.5 mg protein/ml reaksiyon ortamı), özgün bağlanmanın 3 total bağlanmaya oranı % 35-45 civarındaydı. [ H]- Naloxone'un özgün bağlanması 50 dakika civarında dengeye ulaştı. Datanm kinetik analizi, k0t,s için 0.098 dak değerini verdi. Aynı bölge için bağlanma (kass) ve ayrışma(k(jis) hız sabitleri sırasıyla, 1.33 rıM ve 0.03 dak~ olarak hesaplandı. Denge hali bağlanma analizi, yüksek afiniteli tek bağlanma bölgesini gösterdi. Kd ve Bmax değerleri 1.44 nM ve 21 fmol / mg protein olarak hesaplandı. Opiat reseptörlerinin dağılımı ile ilgili olarak, homo jenizasyon ve filterasyon yöntemleri kullanarak sığır beyninin kortek3İnden mikroveseller izole edilmiştir. Mikrovesellerin karakterizasyonu için alkalin fosfataz ve gama-glutamyltraspeptidaz enzim aktivitelerine bakılmıştır. Sonuçlardan sırasıyla, 34.21 ve 13.09 kat saf laştırılmış olduğu gözlenmiştir. Mikrovesellerin,[ H]-naloxon'un bağlanması test edilmiş, sonuçlar yüksek seviyede bağlanma göstermiştir. Buna göre özgün bağlanma miktari 57.5 fmol/mg protein olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHARACTERIZATION OF BOVINE BRAIN OPIOID RECEPTORS BY [3H] -NALOXONE BINDING POURRASTEGAR, Naz ila M.S. in Biochemistry Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Meral YÜCEL September, 1992, 79 pages. In this study, binding characteristics of bovine brain opioid receptors were investigated. Kinetic and equilibrium binding experiments were carried out on isolated membrane fragments of male animal using an 3 universal opioid antagonist [ H] -naloxone. Specific 3 bxnding of [ H] -naloxone was pH and temperature dependent, and maximum specific binding was observed at pH 7.6 and 0°C. Under optimum assay conditions (pH 7.4, 0°C, 0.4-0.5 mg protein/ml assay medium),35-45% specific binding was observed, and was reached to equilibrium within 50 minutes. Pseudo-first-order kinetic analysis of the data revealed kobs value of 0.098 min“. Association and dissociation rate constants were calculated to be 1.33 nM and 0.03 min”, respectively. Equilibrium binding analysis showed single high inaffinity binding sites. Corresponding Kjj and Bmax values were 1.44 nM and 21 fmol/mg protein. For localization of opioid receptors microvessels were isolated from bovine cerebral cortex, using a procedure involving disruption of the tissue by homogenization and collecting the vessels on nylon filters. Alkaline phosphatase and gamma-glutamyl- transpeptidase activities were determined for characterization of microvessels. The results showed 34.21 and 13.09 folds enrichment, respectively. It was shown that the purified preparations of microvessels from bovine cerebral cortex contain high levels of opioid receptor binding.The amount of specific binding was found to be 57.5 fmol/mg of protein.