Use of high resolution electrocardiography techniques in the study of P waves
Yüksek rezolüsyonlu elektrokardiyografi tekniklerin P dalgasının incelenmesinde kullanılması
  1. Tez No: 23633
  2. Yazar: MEHMET CEM ŞAKI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ZİYA İDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek rezolüsyonlu EKG. sinyal averajlama, P dalgası, R dalgasf, yemek borusu kaydı, hizalama hatası, High resolution ECG, signal averaging, P wave. R wave, esophageal recording, trigger-jitter
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
oz YÜKSEK REZOLÜSYONLU ELEKTROKARDİYOGRAFİ TEKNİKLERİNİN P DALGASININ İNCELENMESİNDE KULLANILMASI ŞAKI, Mehmet. Cem Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yusuf Ziya. İDER Şubat 1992, 68 Sayfa Bu tezde, vücut yüzeyinden- kaydedilen P dalgalarının analizi için yüksek rezolüsyonlu EKG tekniklerinin uygulanması gerçekleştirilmiştir. R dalgasından tetikleme suretiyle sinyalleri averajlama ve yüksek geçiren filtre ile fıltreleme tekniklerini kullanan bir yüksek rezolüsyonlu analiz yöntemi ile, sol atriyum dilatasyonu, paroksismal atriyal taşikardisi/fibrilasyonu, supraven- triküler ekstra, sistolleri bulunan hastalardan ve normallerden oluşan 67 kişilik bir hasta, grubunun P dalgaları incelenmiştir. Tüm veriler, filtrelenmemiş P dalgasının süresi, filtrelenmiş P dalgasının süresi ve fütrelenmiş X,Y,Z kanallarından elde edilen vektörel genlik fonksiyonunun son 20 milisaniyesi içerisin deki RMS voltaj değeri olmak üzere üç kritere göre incelenmiştir. Bunun yanısıra, bazı hastaların P dalgaları bir kayıt boyunca her atımda incelenmiş ve atımdan atıma bazı morfolojik değişiklikler bulunmuştur. Bunu takiben, P dalgalarının en iyi şekilde hizalanması için, bu morfolojik değişiklikleri de dikkate alan bir yöntem geliştirilmiştir. Bu yöntemin P dalgalarını doğru hizalayabilme derecesi, yemek borularından da kayıt alınmış olan on hastada denenmiştir. P dalgasından tetikle averajlama yapan söz konusu İki yeni yöntemin sinyalleri hizalarken yaptığı hata, ortalama standart sapma olarak ifade edildiğinde, 1.16±0.35 milisaniye olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT USE OF HIGH RESOLUTION ELECTROCARDIOGRAPHY TECHNIQUES IN THE STUDY OF P WAVES ŞAKI, Mehmet Cem M.S. in Electrical and Electronic Engineering Supervisor: Prof. Dr. Yusuf Ziya İDER February 1992, 68 pages In this thesis, application of the high resolution ECG techniques to the investigation of P waves recorded from the body surface, was realized. A high resolution analysis method, which employs R wave-triggered signal aver aging and highpass filtering using infinite impulse response filters, was used to study the P waves of a group of 67 patients consisting of patients with left atrium dilatation, paroxysmal atrial tachycardia/fibrillation, supraventricular extra, systoles and normals. All the data were tested against three criteria, the unfil tered P wave duration, the filtered P wave duration and the root mean square voltage in the last 20 milliseconds of the vector magnitude obtained from the filtered X,Y,Z leads. Furthermore, P waves of some patients were observed beat by beat through a full recording and some beat-to-beat morphology changes were de tected. Following this, a method for optimal alignment of the P waves for signal averaging which accounts for these morphology changes was developed. The alignment accuracy of this method was tested in ten patients from whom esophageal recordings were also made. The average alignment error of this new, P wave-triggered averaging method was found to be 1.16±0.35 milliseconds, ex pressed as meanistandart deviation.