Akut iskemik inme hastalarında QT dispersiyonu özelliklerinin incelenmesi
Examination of QT dispersion features in acute ischemic stroke patients
- Tez No: 236343
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLÜMSER HEPER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Akut iskemik inme, QT dispersiyonu, diyabet, lezyon lateralizasyonu, sol ventrikül hipertrofisi, Acute ischemic stroke, QT dispersion, diabetes, lesion lateralisation, left ventricular hypertrophy
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Serhan Özyıldırım, Akut İskemik İnme Hastalarında QT Dispersiyonu Özelliklerinin İncelenmesi. Uzmanlık Tezi, Bolu, 2009. İskemik inme önemli bir morbidite ve mortalite nedeni olup altta yatan bir kardiyak patoloji olmaksızın ölümcül aritmilere neden olabilmektedir. Bu çalışmada ventriküler aritmi ve ani ölüm oluşumunu öngörmede yararlı bir tetkik olan QT dispersiyonunun iskemik inmede kullanılabilirliğinin ve anlamlı olup olmadığının araştırılması hedeflendi.İskemik inme semptomlarının başlangıcından itibaren geçen ilk 12 saat ve 48 saat sonrası EKGlerden elde edilen düzeltilmiş QT dispersiyonları(QTcd) yaş ve cinsiyet yönünden eşleştirilmiş kontrol grubuna ait QTcd değerleri ile karşılaştırıldı. Bununla birlikte iskemik inme grubunda diyabet, sol ventrikül hipertrofisi ve lezyon lokalizasyonu gibi özelliklerin QT dispersiyonu üzerine etkileri incelendi. Ayrıca QT dispersiyonu değerlerinde tedavi sürecinde gözlenen zamansal değişim belirlendi. İnme grubunda semptomların başlangıcından itibaren geçen ilk 12 saatlik sürede, QTcd değerlerinin kontrol gurubundan anlamlı olarak daha uzun olduğu, süre ilerledikçe QTcd'de azalma olduğu ve 48 saatten sonra kontrol grubuna göre anlamlı bir fark kalmadığı tespit edildi. Bununla birlikte diyabet ve sol ventrikül hipertrofisi varlığının bu uzamayı daha da artırdığı ve bu hastalarda 48 saatten sonra da kontrol grubuna göre anlamlı QTcd uzamasının devam ettiği görüldü. Ayrıca sol hemisfer lezyonu olan hastalarda QTcd değerlerinin sağ hemisfer lezyonu olanlara göre anlamlı olarak uzun olduğu ve bu farkın 48 saatten sonra da korunduğu belirlendi.Sonuç olarak, QT dispersiyonu akut iskemik inmenin ilk saatlerinde belirgin olarak yükselmekte ve tedavi sürecinde zamanla azalmaktadır. Diyabet, sol ventrikül hipertrofisi ve sol hemisfer lezyonu olan inme hastalarında QT dispersiyonundaki bu artış daha belirgin olmakta ve daha uzun sürmektedir. Dolayısıyla iskemik inmede mortalitenin azaltılması amacıyla hastalarının monitörizasyonunda ve yoğun bakım takibinde bu bilgiler değerli olabilir.
Özet (Çeviri)
Serhan Özyıldırım, Examination of QT dispersion Features in Acute Ischemic Stroke Patients. Medical Speciality Thesis, Bolu, 2009. Ischemic stroke, an important cause of morbidity and mortality, can cause fatal arryhthmias without any underlying cardiac pathology. In this study the aim was to investigate whether QT dispersion, known as a useful technique to predict ventricular arrhythmias and sudden death, can be used as a meaningful test in ischemic stroke or not.Corrected QT dispersions from the ECGs obtained in first 12 and after 48 hours of ischemic stroke onset were compared with the QTcd values of age and sex matched control group. Moreover, the effects of some features as diabetes, left ventricular hypertrophy and lesion location on QT dispersion were analyzed. Furthermore, change in QT dispersion with time during the treatment period was determined. It was found that in first 12 hours of symptom onset QTcd values of the stroke group was significantly longer than the control group but after 48 hours QTcd values of the stroke group were decreased and the difference between two groups was not statistically significant anymore. However it was shown that in stroke patients, diabetes and left ventricular hypertrophy caused a more obvious increase in QT dispersion and after 48 hours QTcd values of those patients were still significantly longer. Moreover QTcd values of the patients with left hemispheric lesions were significantly longer than the QTcd?s of the patients with right hemispheric lesions and this difference was preserved also after 48 hours.As a result, QT dispersion increases during first hours of ischemic stroke and decreases by time during treatment period. This increase is more obvious and it lasts longer in stroke patients with diabetes, left ventricular hypertrophy and left hemispheric lesions. Therefore those results can be valuable during the monitorisation and intensive care follow up of ischemic stroke patients in order to dicrease mortality.