Kronik rinosinüzitli hastaların cerrahi spesmenlerinde bakteriyel biyofilm varlığı
Presence of bacterial biofilms on surgical specimens of patients with chronic rhinosinusitis
  1. Tez No: 236373
  2. Yazar: GAMZE ATAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. Ö. TAŞKIN YÜCEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: kronik rinosinüzit, scanning electron mikroskobu, bakteriyel biyofilm, chronic rinosinusitis, scanning electron microscope, bacterial biofilm
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Pek çok kronik enfeksiyonda rolü olduğu ispat edilen bakteriyel biyofilmlerin, kronik rinosinüzit etiyopatogenezinde de yer aldığı düşünülmektedir. Çalışmamızda, kronik rinosinüziti olan ve olmayan iki gruptan, endoskopik sinüs cerrahisi sırasında elde edilen sinüs mukozası örnekleri scanning elektron mikroskobu ile incelenmiş, biyofilm varlığı ve yüzeydeki yaygınlığı araştırılmıştır. Kronik rinosinüziti olan hastaların % 80'inde biyofilm varlığı tespit edilmiş; kronik rinosinüziti olmayan kontrol grupta ise spesmenlerin hiçbirinde biyofilm mevcut olmadığı gösterilmiştir. Hastaların semptom skorları, radyolojik skorları ve kültür sonuçları ile biyofilm varlığı arasında ilişki bulunmamıştır. Sonuç olarak, biyofilm grade sistemi ile yaygınlığın belirlenmesinin gerekliliği ileri sürülmüş ve bakteriyel biyofilmlerin kronik rinosinüzit etiyolojisindeki rolü ile ilgili hipotezler desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Bacterial biofilms, proved to play role in many chronic infections, are also believed to take part in etiopathogenesis of chronic rhinosinusitis. In our study, sinus mucosa samples obtained during endoscopic sinus surgery, from two different group of patients with and without chronic rhinosinusitis, were examined with scanning electron microscopy in order to show presence and surface distribution of biofilms. In 80 % of patients with chronic rhinosinusitis, biofilms were detected; on the other hand, none of the specimens of the control group expressed evidence of biofilms. It was obvious that there was no correlation between symptom scores, radiological scores or culture results of patients and presence of biofilms. In conclusion, the necessity of biofilm grading system was claimed and hypotheses regarding the role of biofilms in the etiology of chronic rhinosinusitis were supported.