Koroner arter ve bypass greftlerin çift tüplü çok kesitli BT anjiyografi ile değerlendirilmesi ve teknik optimizasyonu
Evaluation of coronary arteries and bypass grafts with dual source multi-detector CT angiography and technical optimization
- Tez No: 236426
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUŞTURAY KARÇAALTINCABA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Çift tüplü çok kesitli BT, koroner BT anjiyografi, Dual-source computed tomography, coronary CT angiography
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Çift tüplü çok kesitli BT ile elde edilmiş tecrübeler, beta-blokör ile kalp hızıkontrolüne gerek duyulmadan, yüksek kalp hızlarının da dahil olduğu geniş birspektrumda iyi kalitede koroner görüntüleme yapılabileceğini göstermektedir.Çalışmamızda koroner BT anjiyografi tetkiklerinde, koroner arterler ve bypassgreftleriningörülebilirliğinin incelenmesi ve optimal rekonstrüksiyon aralıklarınınbelirlenmesi amaçlanmıştır. Toplam 285 hastanın 36'sında (%13) koroner stent,30'unda (%11) koroner bypass-greft patensisi değerlendirilmesi için, geri kalan 219hastada (%76) ise göğüs ağrısı nedeniyle koroner BT anjiyografi tetkikigerçekleştirilmiştir. Koroner BT anjiyografi tetkiklerinde ortalama radyasyon dozubypass-greft patensisi değerlendirilen grupta 16.475 mSv, diğer hastalarda ise 9.79mSv olarak hesaplanmıştır. Ortalama kalp hızı 76+/-16.3 atım/dak olan, sadece5'inde (%1.75) beta-blokör kullanılmış 285 hastanın %10'luk rekonstrüksiyonlarıdeğerlendirildiğinde, 277 hastada 4275 segmentin 4265'i görülebilmiş vegörülebilirlik oranı hasta bazında %99.19, segment bazında %99.77 olaraksaptanmıştır. 30 hastadaki 56 bypass-greftinin ise tüm segmentleri izlenebilmiştir(%100). 285 hastanın %10'luk rekonstrüksiyonları değerlendirildiğinde, en yüksektoplam görülebilirlik skorları sırasıyla %70, %40 ve %30 aralıklarında eldeedilmiştir. Tüm hastalarda %70 aralığı görüntüleme için seçildiğinde; sol anteriordesendan arter (LAD), sol sirkumfleks arter (LCX) ve sağ koroner arterin (RCA) tümsegmentleri hastaların sırasıyla %88.4, %81.4 ve %65.3'ünde görülebilmektedir.Sonuç olarak, çift tüplü çok kesitli BT ile koroner anjiyografi beta-blokörkullanılmadan, 100 atım/dak kalp hızlarına kadar hem sistol sonu hem de orta-geçdiastolik rekonstrüksiyonlarda, 100 atım/dak üzeri kalp hızlarında ise sistol sonurekonstrüksiyonlar seçilerek mükemmel koroner arter görülebilirliği sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Experiences with dual-source multidetector CT(MDCT) have suggested thepossibility to achieve high diagnostic quality in coronary imaging without heart ratecontrol with beta-blockers through a wide range of heart rates. The aim of this studywas to evaluate the visibility of coronary arteries and bypass-grafts and to determineoptimal intervals for image reconstruction. In total 285 consecutive patients wereexamined; 36 (13%) and 30 (11%) of these patients underwent coronary CTangiography for the evaluation of coronary stent and bypass-graft patency,respectively and the remaining 219 (76%) patients for chest pain assessment. Meaneffective radiation dose for coronary CT angiography was calculated as 9.79 mSvand as 16,475 mSv for examinations performed to evaluate coronary bypass-grafts.Of 285 patients (average heart rate 76+/-16.3 bpm), only 5 (1.75%) recieved betablockersprior to the scan. If only 10% intervals of all 285 patients were examined, in277 (99,19%) patients 4265 of 4275 segments would be assessed as evaluable(99,77%). All segments of 56 bypass-grafts in 30 patients were visible (100%).When 10% R-R interval reconstructions were evaluated in all patients, the highesttotal segment visibility score was obtained in 70% interval, followed by 40% and30% intervals. If only 70% interval was selected for reconstruction, all segments ofleft anterior descending, circumflex and right coronary arteries could be evaluable in88,4%, 81,4% and 65,3% of all patients, respectively. In conclusion, our results in awide population of variable heart rates imply that; dual-source MDCT coronaryangiography offers excellent visibility up to 100 bpm heart rates both using endsystolic and mid-late diastolic reconstructions and at heart rates over 100 bpm usingend systolic reconstructions without beta-blocker administration.