Malign asit palyasyonunda görüntüleme yöntemleri kılavuzluğunda tünelli peritoneal kateter yerleştirilmesi
Tunnelled Peritoneal Catheter Placement Under Imaging Methots Guidance in Palliation Malignant Ascites
  1. Tez No: 236428
  2. Yazar: BEKİR EROL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DEVRİM AKINCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Malign asit, peritoneal kateter, palyasyon, drenaj, Malignant ascites, peritoneal catheter, palliation, drainage
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Temmuz 2005 ve Ağustos 2007 tarihleri arasındasemptomatik malign asitli 29 hastaya (12 erkek, 17 kadın, yaş aralığı: 32-88,ortalama yaş: 57) US ve floroskopi kılavuzluğunda tünelli peritoneal kateteryerleştirildi. Tek tip tünelli peritoneal kateter (14 F Medcomp çift kaflı peritonealdiyaliz kateteri, ABD) kullanıldı. Teknik başarı oranı %100 idi. Bütün hastalardaklinik semptomlar (abdominal distansiyon ve nefes darlığı) yönünden rahatlamasağlandı. Kateter yerleştirildikten sonra ortalama yaşam süresi 14.3 hafta (aralık, 1-82 hafta) idi. Sadece bir hastada (%3.4) major komplikasyon olarak kateterinçıkartılmasını gerektiren ciddi bakteriyel peritonit gelişti. Tünelli kateterçıkartıldıktan sonra enfekte asit perkütan kateterizasyonla drene edildi. Minörkomplikasyon olarak 7 hastada (%24.1) minör bakteriyel peritonit görüldü. Altı hastakateter çıkartılmaksızın antibiyotik tedavisine başarılı yanıt verdi. Minör peritonitgelişen diğer hastada ise asit drenajının tamamlanmasından dolayı kateter çıkartıldı.Bir hastada asitin işlemden önce enfekte olduğu anlaşılması üzerine işlemden birhafta sonra tünelli peritoneal kateteri çıkartıldı. Enfekte asit perkütan drenaj kateteriile drene edildi. Üç hastada (%10.3) kateter çıkması saptandı. Bu hastalardan birindetünelli peritoneal kateter değiştirildi. Diğer iki hastaya tekrar işlem gerekmedi.İzlemde 3 hastada septa oluşumu saptandı. Ancak buna bağlı asit drenajıkısıtlanmadı. Asit drenajına ek olarak 2 hasta tünelli peritoneal kateterlerindenherhangi bir zorluk olmaksızın intraperitoneal kemoterapi aldı. İzlemde bütünhastalar primer malignensilerinden dolayı kaybedildi. Sonuç olarak malign asitpalyasyonunda görüntüleme yöntemleri kılavuzluğunda tünelli peritoneal kateteryerleştirilmesi etkin ve güvenli bir yöntemdir. Aynı zamanda kemoterapötik ajanlarınintraperitoneal verilmesine izin vermektedir.
Özet (Çeviri)
Between July 2005 and August2007, tunneled peritoneal catheters were placed under ultrasonographic andfluoroscopic guidance in 29 patients (12 male, 17 female, age range: 32?88 years,mean age: 57 years) who had symptomatic malignant ascites. One type of tunneledcatheter (14 F Medcomp peritoneal dialysis catheter with two cuffs set, USA) wasused. Technical success rate was 100%. All patients were relieved of their clinicalsymptoms (abdominal distension and dyspnea). The mean life time after catheterplacement was 14.3 weeks (range, 1-82 weeks). Major complication occurred in onlyone patient (%3.4) in the form of serious bacterial peritonitis that necessitatedcatheter removal. Infected ascites was drained by percutaneous catheterization aftertunneled catheter was removed. Minor complications were observed in 7 patients(%24.1) in the form of minor bacterial peritonitis. Six patients successfullyresponded to adequate antibiotic therapy without catheter removal. In an additionalpatient with minor peritonitis the catheter was removed because of the near completedrainage of ascites. However in one patient tunelled catheter was removed one weekafter the procedure because we have realized that ascites had been infected before theprocedure. Infected ascites was drained with percutaneous drainage catheter.Catheter dislodgement was detected in 3 patients (%10.3). The tunneled peritonealcatheter was replaced one of these patients. Other two patients did not needrecatheterisation. During follow-up septa formation was detected in 3 patients.However ascites drainage was not limited in these patients. In addition to ascitesdrainage, two patients received intraperitoneal chemotherapy through the tunneledperitoneal catheter without any difficulty. In the follow-up period all patients expiredof their primary malignancies. In conclusion, tunneled peritoneal catheter placementunder imaging methods guidance in palliation malignant ascites is safe and effective.It also allows intraperitoneal delivery of chemotherapeutic agents.