Bleaching işleminin florozisli dişlerde porselen laminate veneer restorasyonların bağlanma kuvvetine etkisi
Effect of bleaching on bonding strength of porcelain laminate veneer restorations of teeth with flourosis
- Tez No: 236478
- Danışmanlar: PROF. DR. M. ÜSTÜN GÜLDAĞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Bleaching, florozis, makaslama bağlanma kuvveti, porselen laminate veneer, renklenmeler, Bleaching, discolouration, fluorosis, porcelain laminate veneer, shear bond strength
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Florozisin neden olduğu renklenmeler estetik açıdan olumsuz bir tablo sergileyebilir. Bleaching, porselen laminate veneer restorasyonların uygulanmasından önce iyi bir renk uyumu sağlamaya yardımcı olurken diğer yandan mine-rezin bağlantısını tehlikeye atabilirÇalışmamızın amacı porselen laminate veneer restorasyonların bağlanma kuvvetlerinin florozis şiddetinden, bleaching işlemlerinden nasıl etkilendiğinin incelenmesidirÇalışmamızın bağlanma testleri bölümünde 90 adet büyük azı diş kullanıldı. Dişler TF=0, TF=1-3, TF?4 olarak 3 gruba ayrılmıştır. Örneklere karbamit peroksit ve hidrojen peroksit esaslı bleaching ajanı uygulandı. 180 bağlanma yüzeyine porselen diskler simante edildi. Örnekler 0.5 mm/dk başlık hızına sahip universal test cihazında yüklemelere maruz bırakıldı. Elde edilen değerlerin istatistiksel olarak analizi SPSS 13.0 programında yapıldıFlorozis şiddeti arttıkça bağlanma ortalama değerlerinin azaldığı ancak istatistiksel olarak belirgin bir fark olmadığı bulundu. Hidrojen peroksit tipi bleaching ajanın bağlanma ortalama değerlerini belirgin bir biçimde azalttığı bulundu. Karbamit peroksit tipi bleaching ajanın ortalama bağlanma değerlerini düşürdüğünü ancak anlamlı bir biçimde farklılık bulunmadığı bulunduPorselen laminate veneerlerin simantasyonu öncesinde bleaching işlemi dikkatli bir şekilde planlanmalı ve yüksek yoğunluktaki bleaching ajanların kullanımında dikkatli davranılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Discolouration caused by flourosis might display a negative picture in terms of esthetics. Bleaching might contribute in providing an effective colour harmony prior to porcelain laminate veneer restoration implementations besides endangering enamel- resin bondThe objective of our study is to examine how bonding of porcelain laminate veneer restorations are influenced by severity of flourosis and bleaching.90 molar teeth have been used in bonding tests of our study. Teeth have been categorized into 3 groups as TF=0, TF=1-3 and TF?4. Carbamide peroxide and hydrogen peroxide based bleaching agents have been applied on the samples. Porcelain discs have been bonded on 180 bonding surfaces. Samples have been exposed to loadings on universal test machine with a cross head speed of 0.5 mm/min. Compiled data have been analysed statistically with SPSS 13.0 softwareIt?s been noted in our study that mean bond strengths decrease as the severity of flourosis increases, however, no significant difference has been observed statistically. Hydrogen peroxide type bleaching agent has been found to reduce mean bond strengths significantly. Carbamide peroxide type bleaching agent has been found to reduce mean bond strengths, however, no meaningful difference has been observedBleaching should be planned carefully prior to bonding of porcelain laminate veneers and due care should be paid in the use of bleaching agents with high concentration.