Biliyer sistem anatomisi ve varyasyonlarının manyetik rezonans kolanjiopankreatografi ile değerlendirilmesi
The evaluation of anatomy and variations of biliary system by using magnetic resonance cholangiopancreatography
  1. Tez No: 236525
  2. Yazar: MUSTAFA ÜNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. H. AYHAN ÖZKUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Magnetic resonance cholangiopancreatography, Variation, Biliary anatomy
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Radyobiyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Çalışmamızda amacımız biliyer sistemin anatomik varyasyonlarının görülme sıklığını Manyetik Rezonans Kolanjiopankreatografi (MRKP), ile araştırmak ve MRKP'nin tanı değerini incelemektirÇalışmamız, herhangi bir nedenle kliniğimizde MRKP incelemesi yapılan 165 olgunun radyolojik görüntülerinin değerlendirilmesi sonucu elde edilen bilgiler ile yapıldı. Ancak solunum artefaktları ve batın içi sıvı nedeniyle optimal değerlendirme imkanı bulunmayan 21 olgu çalışma kapsamı dışında bırakıldı. İncelemeler 1.5 Tesla magnet gücüne sahip MR cihazında (Gyroscan Intera, Philips, Hollanda) yapıldı. Çalışmada öncelikle Survey görüntüler elde edildi. Koronal pilot üzerinde portahepatisin birkaç cm yukarısından ampulla vateriye kadar olan bölge BFFE sekansında tarandı. Daha sonra koledok merkez kabul edilerek SSh MRCP sekansında her biri bu merkezden geçen koronal ve koronal oblik kesitler alındıÇalışmaya dahil edilen 144 olgunun 35'inde (%24.3) anatomik varyasyon tespit edildi. Varyasyon tesbit edilen 35 olgunun 32'sinde (%91) sadece bir adet varyasyon saptanırken 3 olguda (%9) ise iki ayrı varyasyon tespit edildi. Çalışmamızda sol hepatik kanala açılan sağ posterior hepatik kanal varyasyonu 9 olguda (%6.2) kaydedildi. 4 olguda (%2.8) ortak hepatik kanala açılan aberran sağ hepatik kanal izlendi. 11 olguda ise (%7.6) trifukasyon varyasyonu saptandı. 4 olguda (%2.8) uzun sistik kanal (distal birleşim), 1 olguda (%0.7) sistik kanalın medial birleşimi saptanırken 3 olguda (%2.1) distal ve medial birleşim saptandı. 2 olguda (%1.4) transvers yerleşimli safra kesesi ve son olarak da 1 olguda (%0.7) pankreas divisum varyasyonu tespit edildiSonuç olarak, biliyer sistemde %25'e varan sıklıkta anatomik varyasyon görülmektedir. Bu varyasyonların bir kısmı patolojik durumlara yol açabilmekte olup endoskopik ve perkutan girişimsel işlemleri komplike hale getirebilmektedir. Ayrıca transplant adaylarının preoperatif değerlendirmelerinde safra yolu varyasyonlarının tanısı gerekmektedir. Varyasyonların MRKP ile noninvaziv olarak, kontrast madde kullanılmadan, iyonizan radyasyon maruziyeti olmadan, kısa inceleme süresinde kolaylıkla görüntülenmesini önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
The aim of our study is to investigate the frequency of anatomical variations of the biliary system by using Magnetic Resonance Cholangiopancreatography (MRCP) and to investigate the diagnostic value of MRCPOur study was carried out by using the data acquired from the evaluation 165 cases? radiological images of MRCP done by any reason. However, 21 cases which did not have the optimal evaluation chance due to respiratory artefacts and abdominal fluid.were not included in the study. All of the evaluations were done with a 1.5 Tesla MR unit (Gyroscan Intera, Philips, Netherlands). Before the study, Survey images were acquired. On the coronal pilot, the area from a few cm above portohepatis to ampulla of Vater was scanned on BFFE. Afterwards, as choledoc considered the center, on the SSh MRCP scans each passed through this center, coronal and coronal oblique cross sections were takenThirty-five cases (24.3%) of 144 which were included in the study determined to have anatomical variations. 32 cases (91%) of 35 which had anatomical variations had only one variation while the remaining 3 cases (9%) had two separate variations. In our study, right posterior hepatic ductus opening to left hepatic ductus variation was recorded on 9 cases (6.2%). Aberrant right hepatic ductus opening to the common hepatic ductus was observed in 4 cases (2.8%). Trifucation variation was determined on 11 cases (7.6%) while on 4 cases (2.8%) long systic ductus (distal juction) and on 1 case (0.7%) medial junction of systic ductus, on 3 cases (2.1%) distal and medial junctions were determined. On 2 cases (1.4%) transvers settling of gall bladder and finally on 1 case (0.7%) pancreas divisum variation was determinedIn conclusion, up to a 25% frequency of the anatomical variations on the biliary system is observed. Some of these variations may lead to pathological sitiuations and may cause endoscopic and percutanous attempts to complicated conditions. Also, preoperative evaluations of transplant candidates should include the diagnosis of biliary tract variations. We suggested that the variations should be imaged with MRCP noninvazively, without using contrast agents, without ionizan radiation exposure and easily in a short period of time.