Plevral kitlelerin benign/malign yönünden ayirici tanisinda FDG PET-BT görüntülemenin rolü
The role of FDG PET-CT imaging in differantial diagnosis of malignant and benign pleural masses evaluation
  1. Tez No: 236526
  2. Yazar: UMUT ELBOĞA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: FDG PET-BT, Plevral kalınlaşma, Malign plevralmezotelyoma, SUV, FDG PET-CT, Pleural thickening, Malignant pleuralmesothelioma, SUV
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada retrospektif olarak malign plevral mezotelyoma (MPM) şüphesiolan hastalarda plevral lezyonların benign-malign ayırımında F-18 FluorodeoksiglukozPozitron Emisyon Tomografisi-Bilgisayarlı Tomografi (FDG PET-BT)'nin katkısınıaraştırdık. BT görüntülemelerinde plevral kalınlaşma, plevral sıvı, plevral plak veyakalsifikasyonu mevcut olan 50 hastaya (32 kadın, 18 erkek, yaş aralığı 24-79 yaş,ortalama yaş 57.6) FDG PET-BT yapıldı. FDG PET-BT görüntüleri intravenöz FDGenjeksiyonundan 1 saat sonra alındı. 12 hastada toraksdan 2 saat sonra geç görüntüalındı. Görüntülemenin ardından FDG tutulumları vizuel ve semikantitatif analiz olanstandart uptake value (SUV) ile değerlendirildi. FDG PET-BT bulguları histopatojiktanıları ile karşılaştırıldı. 39 hastada plevral lezyonlarda malignite düzeyinde FDG artışı(SUV?2.5) izlendi ve PET-BT sonuçları pozitif olarak değerlendirildi. 11 hastanınPET-BT sonuçları negatifdi. FDG pozitif grup histopatolojik sonuçları ile birliktedeğerlendirildiğinde 34 hasta malign plevral mezotelyoma (MPM), 5 hasta ise benignpatolojilerle uyumlu geldi. FDG negatif grupta ise histopatoloji sonuçları 8 hastadabenign patolojilerle, 3 hastada ise MPM ile uyumluydu. Geç görüntülemesi yapılan 12hastanın 9'unda plevral lezyonun geç SUV değerleri artış gösterirken, 3 hastadaazalıyordu. Geç görüntülemede SUV artışı izlenen grupta 4 hasta MPM, 5 hasta benignpatoloji (3'ü granülamatöz enflamasyon, 2'si benign asbestotik plak) ile uyumluhistopatoloji gösterdi. Geç görüntülemede SUV değeri azalan grupta ise 3 hastadabenign patolojiler (fibrozis, kronik enflamasyon ve miyofibrozis) izlendi. FDG PETBT'ninsensitivitesi, spesifitesi ve doğruluğu sırasıyla %92, %62 ve %84 olarakbelirlendi. Benign ve malign plevral patolojilerin ayırıcı tanısında FDG PET-BT faydalıgörüntüleme yöntemidir. Geç görüntülemede lezyonun SUV değerinde düşüşizleniyorsa benign patolojiler açısından anlamlı gözükürken, SUV değerinde artışizleniyorsa ayırıcı tanıya pek katkı sağlamadığı gözlendi.
Özet (Çeviri)
We retrospectively evaluated the contribution of F-18 FluorodeoxyglucosePositron Emission Tomography-Computed Tomography (FDG PET-CT) in differentialdiagnosis of between malignant and benign pleural lesions in patients with suspectedmalignant pleural mesothelioma (MPM). Fifty patients (32 females, 18 males; age range24-79 years) with pleural thickening, fluid, plaques or calcification on previous CT scanwere examined with FDG PET-CT. PET-CT imaging was performed at 1 h after FDGinjection. In 12 patients delayed imaging of the thorax was performed at 2 h afterinjection. FDG uptake was evaluated visually and semiquantitatively using standardizeduptake value (SUV). FDG PET-CT findings were compared with histopathologicdiagnosis. Thirty nine patients had increased FDG uptake in pleural lesions but PET-CTresults were negative in 11 patients. When compared with histopathologic results inFDG positive group 34 patients had MPM, 5 had benign pathology; in FDG negativegroup 8 patients had benign pathology, 3 had MPM. Of patients with delayed imaging 9showed increased SUV but 3 had decreased SUV on delayed images. Increased SUVgroup had 4 MPM, 5 benign pathology (3 chronic granulomatous inflamation, 2 benignasbestotic plaque). Decreased SUV group all had benign pathology (fibrosis, chronicinflammation, myofibrosis). The sensitivity, specificity and accuracy of FDG PET-CTwere 92%, 62% and 84%, respectively. PET-CT revealed distant metastases in 4patients with MPM. FDG PET-CT is a useful imaging modality in differential diagnosisof malignant and benign pleural lesions. Delayed imaging seems to be useful if there isa decrease in SUV suggestive of benign pathology but does not seem to have acontribution to differential diagnosis if SUV is increased.