Çocuklarda lumbar paravertebral ve kaudal bloğun postoperatif ağrı tedavisindeki etkileri
Effects of Lumbar Paravertebral and Caudal Block in Postoperative Pain Treatment in Children
- Tez No: 236543
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK ÖZCENGİZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Çocuk Cerrahisi, Anesthesiology and Reanimation, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: Çocuklar, lumbar paravertebral blok, levobupivakain, kaudal blok, postoperatif ağrı, peroperatif anestezik ajan tasarrufu, Children, lumbar paravertebral block, levobupivacaine, caudal block, postoperative pain, preoperative anesthetic agent saving
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Bu çalışmamızda tek taraflı inguinal herni, hidrosel ve inmemiş testis olgularında yapılan lumbar paravertebral ve kaudal blokta levobupivakainin peroperatif anestezik ajan tasarrufu ve postoperatif ağrı tedavisi analjezi üzerindeki etkilerini karşılaştırmayı amaçladık.Gereç ve Yöntem: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Etik Kurulu'nun ve ebeveynlerin onayı alındıktan sonra tek taraflı inguinal herni, hidrosel ve inmemiş testis nedeniyle çocuk cerrahisi tarafından cerrahi uygulanan, Amerikan Anestezi Cemiyeti (ASA) I-II grubu, 1-12 yaşları arasındaki 70 çocuk çalışmaya dahil edildi. Hastalar rastgele 2 gruba ayrıldı.I. Gruba maske ile indüksiyon sonrası ameliyat edilecek üstte kalacak şekilde lateral dekübitis pozisyonu verilip levobupivakain (% 0,25) 0,2 ml/kg volüm ile paravertebral blok uygulandı.II. Gruba maske ile indüksiyon sonrası sol lateral dekübitis pozisyonu verilip levobupivakain (% 0,25) 0,5 ml/kg volüm ile kaudal blok uygulandı.Olguların sevofluran konsantrasyonları ile intraoperatif ve postoperatif sistolik ve diastolik kan basınçları, kalp atım hızları kaydedildi. Ağrı (CHEOPS) skorları, ebeveyn memnuniyeti dereceleri, ek analjezik gereksinimi olan olgu sayısı ve yan etkiler not edildi.Bulgular: Grupların demografik özellikleri, operasyon süreleri, hemodinamik parametreleri bizbirine benzerdi. İntraoperatif 10., 15., 30., ve 60. dakikalarda kaydedilen sevofluran konsantrasyonu Grup I'de Grup II'den daha düşük olarak saptandı. (p=0,001) Postoperatif ilk 24 saatte analjezik gereksinimi olan olgu sayısı, Grup I'de 5, Grup II'de 12 olarak belirlendi. (p=0,050) Olguların postoperatif analjezi süresinin Grup I'de Grup II'ye oranla istatistiksel olarak uzun olduğu saptandı. (p=0,050) Grup I de ebeveyn memnuniyeti açısından mükemmel ve iyi şeklinde değerlendirme yapan ebeveyn sayısı fazla iken Grup II de iyi ve kötü şeklinde değerlendirme yapan ebeveyn sayısı fazla idi. (p=0,010) Postoperatif CHEOPS değerleri her iki grupta 120. dk dışında benzerdi. Hiçbir olguda hipotansiyon, bradikardi ve solunum depresyonu gözlenmedi.Sonuç: Çocuklarda lumbar paravertebral blok uygulamasının kaodal bloğa göre peroperatif anestezik gereksinimi daha çok azalttığı, daha uzun postoperatif analjezi sağladığı, ek analjezik gereksinimi daha çok azalttığı ve ebeveyn memnuniyetini arttırdığı kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: We aim to compare effects of peroperative anesthetic agent saving of levobupivacaine at lumbar paravertebral and caudal block made in unilateral inguinal hernia, hydrocele and undescended testis and postoperative pain treatment on analgesia.Material and Method: After taking approval of Çukurova University Faculty of Medicine Ethics Committee and parents, 70 children has been included, whose ages is in between 1-12 years old, American Society of Anesthesiologist (ASA) I-II group, and who undergone surgery from pediatric surgery due to unilateral inguinal hernia, hydrocele and undescended testis. Patients have been divided into two groupsLateral decubitus position is given in a manner that those that will be operated stays at top to the I. group after induction and paravertebral block has been applied with 0.2 ml/kg volume levobupivacaine (0.25%) with maskLeft lateral decubitus position is given to the I. group after induction and caudal block has been applied with 0.5 ml/kg volume levobupivacaine (0.25%) with mask.Sevoflurane concentration, intraoperative and postoperative systolic and diastolic blood pressure, heartbeat rate of cases has been recorded. Pain scors (CHEOPS), parent satisfaction degrees, number of cases that requires additional analgestic and side effects have been noted.Results: Demographic characteristics, operation periods, hemodynamical parameters of group are similar. Intraopeative sevoflurane concentrations that have been recorded in 10th, 15th, 30th and 60th minutes have been detected more less at Group I than Group II (p=0.001). Number of cases that requires analgestic in first 24 hours postoperative has been determined 5 in Group I and 12 in Group II. (p=0.050). It is detected statistically that postoperative analgestic duration of cases is longer in Group I than Group II (p=0.050). While number of parents who reviewed as perfect and good in terms of parent satisfaction is more in Group I, number of parents who reviewed as good and bad is more in Group II (p=0.010). Postoperative CHEOPS values are similar in both groups except 120th minute. No hypotension, bradycardia and respiratory depression have been seen in cases.Conclusion: It has been concluded that application of lumbar paravertebral block reduces peroperative anesthetic need more than caudal block, maintains longer postoperative analgesia, reduces additional anesthetic need more and increase parent satisfaction in children.