Pediatrik kalp hastalarında kalp kateterizasyonunuda sedoanaljezi için Ketamin + Midazolam kullanımının farklı kombinasyonlarının karşılaştırılması
The comparison of different combinations of Ketamine + Midazolam for sedoanalgesia in pediatric patients undergoing cardiac catheterization
  1. Tez No: 236574
  2. Yazar: EDİBE ÖZGÜR SİZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAYFUN GÜLER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Anesthesiology and Reanimation, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ketamin, midazolam, sedoanaljezi, pediyatrik kalp kateterizasyonu, Ketamine, midazolam, sedoanalgesia, pediatric cardiac catheterization
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, kardiyak kateterizasyon uygulanan pediatrik konjenital kalp hastalarında, ketamin+midazolamın farklı kombinasyonlarının hemodinami, sedasyon seviyesi ve derlenme süresi üzerine etkilerinin karşılaştırılmasıdır.Gereç ve Yöntem: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Etik Kurulu'nun ve ebeveynlerin onayı ile kardiyak kateterizasyon uygulanacak, yaşları 3 ay-16 yaş, 68 hasta çalışma kapsamına alındı. Hastalarımız rastgele iki gruba ayrıldı. Dört hastaya enfeksiyon nedeni ile anestezi verilemedi. Grup K'ya 30 hasta ve grup M'ye 34 hasta alındı. Grup K'daki hastalara anestezi indüksiyonunda ketamin 2 mg/kg ve midazolam 0,05 mg/ kg iv verildi. Grup M'ye ise indüksiyonda ketamin 2 mg/kg ve midazolam 0,1mg/kg iv verildi. Anestezi idamesinde 0,05 mg/kg/st dozunda midazolam infüzyonu uygulandı. Her iki grupta da hastanın uyanması, hareket etmesi, ağrı hissetmesi veya yetersiz sedasyon olduğu düşünüldüğünde ek dozlar halinde 1mg/kg ketamin yapıldı.Hemodinamik veriler, hemodinamik verilerdeki % 20 ve daha fazla değişimler, sedasyon skorları, periferik oksijen satürasyonları, ketamin tüketimi işlem süresince ve işlem sonrasında ise ek olarak sedasyon seviyesi, derlenme ve göz açma süresi kaydedildi.Bulgular: Grupların demografik özellikleri benzerdi (p>0,05). Sedasyon skoru indüksiyondan 2 dakika sonra Grup K'de, işlem bitiminden hemen sonra Grup M'de daha yüksekti, (p=0,003 ve p=0,021). Sistolik arteriyel basınçta (SAB) % 20 artış veya düşüş kaydedilen olgu sayıları açısından iki grup arasında fark saptanmamasına karşın Grup K'de daha fazla hastada % 20 artış ve/veya düşüş olmuştu. SAB'ta % 20'den daha fazla değişiklik saptanan Grup M olgularında SAB tekrar bazal değere döndüğü halde Grup K'da bazal değere dönmedi. Diğer izlenen parametrelerde gruplar arasında istatistiksel fark saptanmadı (p>0,05).Sonuç: Kalp kateterizasyonu uygulanan pediyatrik hastalarda, ketamin+midazolam kombinasyonu ile etkili ve güvenli bir sedoanaljezi sağlandığı, ketamin+midazolam'ın infüzyon şeklinde kullanılması ile daha iyi bir hemodinamik stabilite sağlandığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of this study is to compare the effects of different combinations of ketamine+midazolam on hemodynamics, sedation level, and the recovery period in pediatric kongenital cardiac patients undergoing cardiac catheterization.Material and Method: After the approval of Çukurova University Medicine Faculty Ethics Commitee and parents, 64 patients aged 3 mounth-16 years and undergoing cardiac catheterization were taken in the study. Patients were randomly divided in two groups. Four patients have not been given anesthesia due to enfection. Group K includes 30 patients and Group M includes 34 patients. Ketamine+midazolam group (Group K) has been given 2 mg/kg of ketamine and 0.05 mg/kg midazolam as a bolus for induction. Ketamine+midazolam group (Group M) has been given 2 mg/kg ketamine and 0.1 mg/kg midazolam as a bolus for induction. The infusion of 0.05 mg/kg/h of midazolam for maintenance has been applied on patients. Additional doses of ketamine, 1 mg/kg, were administered when patients wake up, moved, feeling ache or failure sedation in both groups.Hemodynamic data, sedation scores, peripheral saturations of oxygen, ketamine consumption were recorded during the procedure and then moreover, the score of sedation, recovery and eye opening time were recorded after procedure.Results: Demographic properties of two groups were similar (p>0.05). Recovery score at the Group K was higher than Group M after two minutes of the induction, and at the Group M was higher than Group K immediately afterwards procedures, respectivelly(p=0.003) (p=0.021). In this study, we recorded ups and downs that is 20% when compared to baseline and there hasn?t been any statistically different between the goups (p>0.05). However, in Group K there have been ups and downs in more patients. Furthermore although systolic arterial pressure has reached to the level of baseline in Group M, in Group K it couldn?t reach the same point like in Group M. Taken look at the other parameters have been no difference between the groups.Conclusions: In our study, it was concluded that combined use of midazolam and ketamine was resulted in a safe and efficient sedoanalgesia in pediatric patients undergoing cardiac catheterization. Hemodynamic stability was better in the patients received ketamin and midazolam infusion.