Uyarılmış işitsel beyin sapı cevaplarının klinik standardizasyonu
Clinical standardisation of auditory brainstem evoked responses
- Tez No: 236575
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜLEYMAN YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: ABR, normal işitme, klinik standardizasyon, ABR, normal hearing, clinical standardization
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı gelecekte benzer hastaların sonuçlarını değerlendirmede referans oluşturmak üzere Uyarılmış İşitsel Beyin Sapı Cevaplarının yaş ve cinsiyete göre klinik standardizasyonu belirlemektir.Yöntem: 2005-2009 yılları arasında yapılan Uyarılmış İşitsel Beyin Sapı Cevapları retrospektif olarak taranmıştır. Kulak muayenesi, Timpanogram ve Saf Ses Odyometrisi normal olan bireyler çalışmaya dahil edilmiştir. 90 dB'de ölçülen Uyarılmış İşitsel Beyin Sapı Cevapları I, II, III, IV ve V. dalga latansları ile I-III, III-V ve I-V dalgalar arası latanslarında sağ ve sol kulak, yaş grupları, kadın ve erkek cinsiyetleri ile cinsiyet-yaş grupları arasında farklılık olup olmadığı değerlendirilmiştir.Bulgular: ABR testinde 90 dB'de I, II, III, IV ve V. dalga latansları ile I-III, III-V ve I-V dalgalar arası latansları bakımından sağ ve sol kulak arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmemiştir. I, II, III, IV ve V. dalga latansları ile I-III, III-V ve I-V dalgalar arası latanslarının yaş gruplarına göre değişiklikler gösterdiği görülmüştür. Erkeklerde III ve V. dalga latanslarının kadınlardan istatistiksel olarak anlamlı derecede uzun olduğu görülmüştür. I, II ve IV. dalga latansları ile I-III, III-V ve I-V dalgalar arası latansları bakımından kadın ve erkek cinsiyetleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür. I, II, III, IV ve V. dalga latansları ile I-III, III-V ve I-V dalgalar arası latanslarının cinsiyet-yaş gruplarına göre değişiklikler gösterdiği görülmüştür.Sonuçlar: ABR dalga latansları ve dalgalar arası latansları klinikler arası farklılıklar gösterir. Ulusal ya da uluslararası anlamda standart değerler olmadığından her klinik öncelikle kendi normal değerlerini tespit etmeli ve kendi standartlarını oluşturmalıdır.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: The purpose of this study was to establish a clinical standardization of evoked auditory brainstem responses according to age and gender, to create a reference in evaluating the results of similar patients in future.Methods: The evoked auditory brainstem responses between the years 2005-2009 were scanned retrospectively. The individuals with normal ear examination, a normal tympanogram and pure tone odiometry were included in the study. Differences of I, II, III, IV and V. wave latencies and I-III, III-V and I-V interpeak latencies of the evoked auditory brainstem responses at 90 dB were measured and differences between right and left ear, age groups, gender, gender-age groups were evaluated.Results: There was no statistically significant difference between right and left ears in I, II, III, IV and V. waves and I-III, III-V and I-V interpeak latencies of the evoked auditory brainstem responses. I, II, III, IV and V. waves and I-III, III-V and I-V interpeak latency variations have been observed between age groups. III. and V. wave latencies were significantly longer in men compared to that in women. There was no statistically significant difference between men and women in I, II and IV. wave and I-III, III-V and I-V interpeak latencies. Variations of I, II, III, IV and V. wave latencies and I-III, III-V and I-V interpeak latencies were observed between gender-age groups.Conclusion: Absolute latencies and interpeak latancies of ABR show variations between clinics. As there are neither national nor international standard values, every clinic should first establish its own standardization and determine its own normal values.