Hemorajik ve iskemik inmelerde paraoksonaz ve arilesteraz enzimlerinin aktivite ölçümü.
Measurement of the paraoxonase and arylesterase enzyme activities in hemorrhagic and ischemic stroke patients.
  1. Tez No: 236599
  2. Yazar: FİDAN BİLGE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA İNANÇ TOLUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: İnme, Paraoksonaz, Arilesteraz, HDL, Risk Faktörleri, Stroke, Paraoxonase, Arylesterase, HDL, Risk Factors
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
İnme, kalp hastalığı ve kanserden sonra dünyada en sık görülen üçüncü ölüm nedenidir ve morbiditenin ise en sık sebebidir. Bu nedenle risk faktörlerine karşı korunma yöntemlerinin geliştirilmesi önem kazanmıştır. Hastalığın moleküler mekanizmaları halen tam olarak açıklanmamakla birlikte, LDL düzeylerinin artması ve HDL düzeylerinin azalmasının aterotrombotik beyin infarktlarının oluşum riskini arttırabileceği düşünülmektedir. Paraoksonaz (PON1), antioksidan özelliklere sahip olan ve ateroskleroz riskini azaltabilen HDL ilişkili bir esterazdır. Arilesteraz (ARE) ise, PON1'deki değişmelerden etkilenmeyen asıl proteinin göstergesi olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmada biz PON1 ve ARE enzim aktivitelerinin inme ile ilişkisini araştırmayı amaçladıkÇalışmamızda 36 iskemik, 22 hemorajik inme (intraserebral hemoraji) hastası ve kontrol grubu olarak yaş, cinsiyet ve vasküler risk faktörleri açısından hasta grupları ile eşleştirilmiş 36 gönüllü bireyde PON1, ARE aktiviteleri ile HDL kolesterol analizi yapılarak gruplar karşılaştırıldı. Ayrıca PON1 aktivitesinin diğer biyokimyasal parametreler ile ilişkisi de araştırıldıİstatistiksel analizler sonucunda PON1 enzim aktivitesi ve HDL konsantrasyonu açısından gruplar arasında anlamlı bir fark saptanmaz iken (sırasıyla p=0.188, p=0.162), iskemik inme grubunda hemorajik inme grubuna kıyasla anlamlı derecede düşük ARE aktivitesi tespit edildi (p=0.022). İskemik inme ve kontrol gruplarında PON1 ile HDL arasında, ek olarak tüm gruplarda PON1 ile ARE arasında pozitif yönde korelasyon saptandıSonuç olarak PON1 aktivitesi ve HDL konsantrasyonu hasta ve kontrol gruplarında benzerdi ve inme için bir risk faktörü olarak belirlenemedi. ARE aktivitesinin ise iskemik inme grubunda hemorajik gruba kıyasla anlamlı düşük olup hasta gruplarında kontrolle farksız olması da inme için bir risk faktörü olmadığını düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Stroke is the third most common cause of mortality after heart disease and cancer, and the most common cause of morbidity in the world. Therefore, the methods of protection against the development of risk factors are important. Molecular mechanisms of disease are still not well clarified. Elevated LDL and reduced HDL cholesterol may increase the risk of atherothrombotic brain infarction. Paraoxonase (PON1), is an HDL-associated esterase which has antioxidant properties and can reduce the risk of atherosclerosis development. Arylestarase (ARE) is considered as the main protein indicator which is not affected by changes in PON1. In this study, we aimed to investigate PON1 activity and ARE activity relationship with strokeWe evaluated and compared the PON1, ARE activity and HDL levels in 36 ischemic stroke, 22 hemorrhagic (intracerebral hemorrhage) stroke patients and 36 stroke-free age, sex and vascular risk factors matched volunteers. Moreover, the relationship between PON1 activity and other biochemical parameters were also investigatedStatistical analyses revealed that PON1 activity and HDL levels were not different between groups (p=0.188, p=0.162, respectively), but ARE activity was found significantly lower in ischemic stroke patients compared to hemorrhagic group (p=0.022). PON1 activity was positively correlated with HDL cholesterol in ischemic stroke patients and control group. Additionaly in all groups, a positive correlation between PON1 activity and ARE was foundAs a result, HDL concentration and PON1 activity were similar between patients and control group and could not be determined as a risk factor for stroke. ARE activity was significantly lower in ischemic stroke patients compared to hemorrhagic group but was not different in patients compared to control group. This suggests that ARE activity could not also be determined as a risk factor for stroke.