Hemorajik ve iskemik inmelerde paraoksonaz ve arilesteraz enzimlerinin aktivite ölçümü
Measurement of arylesterase and paraoxonase enzyme activity in haemorrhagic and ischemic stroke
- Tez No: 424867
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. SEFER VAROL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: İnme, Paraoksonaz, Arilesteraz, LDL, HDL, Stroke, Paraoxonase, Arylesterase, LDL, HDL
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Giriş:İnme, genetik ve çevresel risk faktörleri ve bunların etkileşiminden ortaya çıkan multifaktöriyel bir hastalıktır. İskemik inmenin altında yatan en önemli neden, karotis arterlerdeki aterosklerotik plaktır. Arteriyel duvardaki serum düşük dansiteli lipoproteinlerin (LDL) oksidatif değişikliği, aterosklerozun gelişiminde önemli erken basamaklardan biri olarak düşünülmektedir. Paraoksonaz1 (PON1) antiaterosklerotik faktör olarak düşünülmektedir. Çünkü PON1, aterosklerozun erken döneminde oluşan makrofaj köpük hücre oluşumu ve lipoproteinlerin oksidatif değişikliğini azaltabilir. Bu nedenle, serum PON1 konsantrasyonu veya aktivitesindeki değişikliklerin vasküler damar durumunu etkileyebileceği sonucu kolaylıkla çıkarılabilir. Arilesteraz (ARE) PON1'deki değişikliklerden etkilenmeyen ana protein belirteçi olarak düşünülmektedir. Amaç: Serum PON1 ve ARE aktivitelerinin etkileri ile inme arasındaki ilişkiyi araştırmaktı. Gereç ve Yöntemler: İskemik inmeli 40 hasta, hemorajik (intraserebral hemoraji) inmeli 33 hasta ve 22 kontrol hastasında PON1, ARE aktivitesi, LDL ve HDL düzeylerini karşılaştırıp değerlendirdik. Bununla beraber PON1, ARE aktivitesi ile diğer biyokimyasal parametreler arasındaki ilişkiyi de araştırdık. Bulgular: İstatistiksel analizde PON1 aktivitesi, LDL, HDL düzeyi açısından gruplar arasında farklılık saptanmadı (Sırasıyla, p=0.888, p=0.058, p=0.621). Ancak ARE aktivitesi, hemorajik grupla karşılaştırıldığında iskemik inmeli hastalarda anlamlı düzeyde düşük bulundu(p=0.010). İskemik inmeli hastalarda ve kontrol grubunda PON1 aktivitesi ile HDL kolesterol ile pozitif korelasyon yoktu. Ayrıca tüm gruplarda, PON1 aktivitesi ve ARE arasında pozitif korelasyon yoktu. Sonuç: HDL konsantrasyonu ve PON1 aktivitesi, hastalar ve kontrol grubu arasında benzer olup, inme için bir risk faktörü olarak belirlenemedi. ARE aktivitesi iskemik inmeli hastalarda, hemorajik gruba ve kontrol grubuna oranla anlamlı düzeyde düşük bulundu. Bu çalışma, ARE aktivitesinin iskemik inme için önemli bir risk faktörü olabileceğini belirledi.
Özet (Çeviri)
Background: Stroke is a multifactorial disease arising from genetic and environmental risk factors or their interaction. The underlying cause of the majority of ischemic strokes is an atherosclerotic plaque in the carotid arteries. Oxidative modification of serum low density lipoproteins (LDL) in the arterial wall is considered to be an important early step in the development of atherosclerosis. Paraoxonase-1 (PON1) has been considered as an anti-atherosclerosis factor, because it can reduce the oxidative modification of lipoproteins and macrophage foam cell formation occurring in the early phase of atherosclerosis. Therefore, it is easily inferred that the changes in serum PON1 concentrations or activity can affect vascular disease status. Arylestarase (ARE) is considered as the main protein indicator which is not affected by changes in PON1. Objectives: This study was to investigate the effect of serum PON1, ARE activities relationship with stroke. Material and Methods:We evaluated and compared the PON1, ARE activity and LDL, HDL levels in 40 ischemic stroke, 33 hemorrhagic (intracerebral hemorrhage) stroke patients and 22 control patients. Moreover, the relationship between PON1 and ARE activity and other biochemical parameters were also investigated. Results: Statistical analyses revealed that PON1 activity and LDL, HDL levels were not different between groups (p=0.888, p=0.058, p=0.621, respectively), but ARE activity was found significantly lower in ischemic stroke patients compared to hemorrhagic group (p=0.010). There was no correlation between PON1 activity and HDL cholesterol in ischemic stroke patients and control group. Also there was no correlation between PON1 activity and ARE. In conclusion: HDL concentration and PON1 activity were similar between patients and control group and could not be determined as a risk factor for stroke. ARE activity was significantly lower in ischemic stroke patients compared to hemorrhagic group and control group. This study identified that ARE activity may be as important risk factor for ischemic stroke.