Obstrüktif uyku apne sendromlu hastalarda CPAP tedavisinin PROBNP ve kardiyak markırlar üzerine etkisi
Effect of CPAP therapy on PROBNP and cardiac markers in patients with obstructive sleep apnea syndrome
- Tez No: 236600
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERAL UYAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: OUAS, proBNP, CK-MB, Troponin I, CPAP, OSAS, proBNP, CK-MB, Troponin I, CPAP
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmada, kardiyak fonksiyonları normal olan obstruktif uyku apne sendromlu hastalarda, apnelerin kardiyak stresin belirteci olan pro-BNP ve kardiyak markırlar üzerine etkisi ve CPAP tedavisi sonrasında değişiklik olup olmadığı değerlendirildi. Prospektif olarak yürütülen çalışmaya Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Uyku Merkezi'ne başvuran ve obstrüktif uyku apne sendromu tanısı konulan 30 hasta dahil edildi. Hastaların pro-BNP ve kardiyak markır düzeyleri CPAP tedavisi öncesi ve sonrasında değerlendirildi. Pro-BNP düzeyleri 25 hastada normal (%83.3) iken 5 hastada (%16.7) yüksek bulundu. Obstruktif uyku apne sendromu evreleriyle pro-BNP düzeyleri arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır (p=0.534). Hastaların ilk başvurularındaki Troponin-I ortalaması 0.007±0.036 ve CPAP tedavisi sonrası 0.003±0.018 olarak bulundu (p=0.326). İlk başvurudaki AST ortalaması 16.9±5.50 iken CPAP tedavisi sonrası 19.4±12.6 olarak bulundu (p=0.229). İlk kreatin kinaz ortalaması 100.10±56.63, CPAP tedavisi sonrası 110.20±55.95 olarak bulunmuştur (p=0.363). İlk CK-MB ortalaması 1.62±1.16, CPAP tedavisi sonrası 1.81±1.16 olarak bulundu (p=0.224).Sonuç olarak, pro-BNP ve kardiyak markır (CK, CK-MB, Troponin-I, AST) düzeyleri CPAP tedavisi öncesi normaldi ve CPAP tedavisi sonrası bu parametrelerde anlamlı bir değişiklik olmadı. Bu çalışmada serum proBNP, CK, CK-MB, Troponin-I ve AST düzeylerinin nokturnal hipoksemi/hipoksinin ortaya çıkardığı myokardiyal hasarı göstermede yetersiz kaldığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In our study, we evaluate effects of apneas on levels of pro-BNP and cardiac markers, predictors of cardiac strain, in obstructive sleep apnea syndrome patients with normal cardiac functions and to determine if there is any difference after applying CPAP therapy. Study was conducted prospectively in Sleep Disorders Center of Gaziantep University Department of Pulmonary Medicine. Thirty patients are included. In patients, levels of pro-BNP and cardiac markers were evaluated prior to and after CPAP therapy. Twenty five patients had normal (83.3%) while five of them (16.7%) revealed high pro-BNP values. We did not detect significant difference between severity of obstructive sleep apnea syndrome and pro-BNP levels (p=0.534). Mean Troponin-I levels on admission and after CPAP therapy were 0.007±0.036 and 0.003±0.018 respectively (p=0.326). Mean AST value was 16.9±5.50 while it was detected as 19.4±12.6 after CPAP therapy (p=0.229). Initial mean creatin kinase value was detected as 100.10±56.63 and it was found as 110.20±55.95 after CPAP (p=0.363). Mean CK-MB was 1.62±1.16 and detected as 1.81±1.16 after CPAP therapy (p=0.224).Levels of pro-BNP and cardiac markers (CK, CK-MB, Troponin-I, AST) were within normal limits prior to CPAP therapy and we did not detect significant difference in these parameters after CPAP therapy. Serum proBNP, CK, CK-MB, Troponin-I, AST levels are not enough to reveal myocardial damage related to nocturnal hypoxia.