Gebelik sayısının koroner arter hastalarında ateroskleroz yükü üzerine etkisi
The effect of pregnancy number on atherosclerosis load for patients with coronary artery disease
  1. Tez No: 236628
  2. Yazar: MUSTAFA OYLUMLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT YÜCE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik sayısı, Dislipdemi, Aterosklerotik plak yükü, Pregnancy number, Dislipidemia, Atherosclerotic plaq load
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Kadınlarda gebelik seyri boyunca, serum total kolestrol, LDL kolestrol, trigliserit düzeylerinde yükselme olmaktadır. Özellikle total ve LDL kolestrolün koroner arter hastalığı ile yakın ilişkisi iyi bilinmektedir. Bugüne dek yapılan çalışmalar gebelikte izlenilen bu aterojenik dislipideminin aterosklerozu arttırdığına dair farklı ve çelişkili bilgiler içermektedir. Çalışmamızın amacı koroner arter hastalığı tanısı konulan kadın hastalarda gebelik sayısı ve koroner aterosklerotik plak yükü arasındaki ilişkiyi araştırmaktır.Çalışmamız Gaziantep Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı'nda koroner anjiyografi yapılan 300 hasta ile yapıldı. Koroner anjiografide ateroskleroz saptanmayan hastalar, kalp kapak hastalığı olanlar, çalışmaya dahil edilmedi. Çalışmaya dahil edilen hastaların koroner anjiyografileri iki deneyimli kardiyolog tarafından arşiv CD'lerinden değerlendirildi ve ateroskleroz yükünün hesaplanması Gensini skoru kullanılarak yapıldı.Sonuç olarak; gebelilik sayısı ile aterosklerozun ciddiyetinin bir göstergesi olan Gensini skor arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı. Benzer şekilde gebelik sayısı çok damar hastalığı ile de ilişkili değildi. Kan lipid parametreleri, diyabet sıklığı gebelik sayısı ile ilişkili değildi.
Özet (Çeviri)
Serum total cholesterol, LDL cholesterol and trigliserid levels increase during pregnancy. Especially total cholesterol and LDL cholesterol levels are known to be associated with coronary artery disease. Uptil to now many studies have been done and these include very kind of conflicting and different information about whether this atherogenic dislipidemia helps formation of atherosclerosis. Aim of our study is to explore the relationship between pregnancy number and coronary atherosclerotic plaq load in women who have coronary artery diseaseThe study is done in the University of Gaziantep Faculty of Medicine Department of Cardiology with 300 patients who has beeen applied Coronary Angiography. Patients without atherosclerosis in coronary angiography and with valvuler heart disease are both excluded. Coronary angiograms of the patıents are evaluated from the archieve and Gensini score is used for calculating atherosclerosis loadAs a result; no significant relationship is found between pregnancy number and Gensini score which is used as an indicator for gravity of atherosclerosis. The number of pregnancy was not also associated with multi vessel disease. Blood lipid parameters, diabetes prevalance was not associated with the number pregnancy.