Endometriozisli hastalarda aromataz gen polimorfizmi
The gene aromatase polymorphisms of the patients endometriosis
- Tez No: 236637
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA FERDA VERİT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Endometriozis, CYP19A1, 115T>C, 240A>G, Aromataz, Endometriosis, CYP19A1, 115T> C, 240A> G, Aromatase
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Endometriozis, endometrial glandların ve stromanın pelvik peritonda ve diğer uterus dışı alanlarda bulunmasıdır. Endometriozis doğurganlık çağındaki kadınların %5-15'inde görülmektedir. Kadın sağlığı açısından önemi; infertilite, dismenore, disparoni ve abdominal ağrı ile ilişkili olmasıdır.Endometriozisin kesin patofizyolojisi halen tam olarak açıklanamamıştır. Etiyolojide, en çok vurgulanan faktör retrograd menstruasyon teorisidir. Ancak endometriozisin gelişimi için menstrual artıkların temizlenmesinde olabilecek immünolojik veya genetik bozukluklar bu hastalığa karşı yatkınlığa yol açabileceği düşünülmüştür. Bu amaçla yapılan çalışmalar sonucu, androjenlerin östrojen türevlerine çevrilmesinde görev yapan aromataz enzimine ait genetik anomaliler günümüzde endometriozisin patofizyolojisinde ilgi odağını oluşturmuştur. Androstenedion ve testesteronun, östron ve östradiole dönüşümünü sağlayan aromataz enzimi vucüdun birçok dokusunda bulunmuştur. Aromataz enziminin patogenezdeki rolü; adenomyozis, meme kanseri, endometrium kanseri, over kanseri ve uterin myomlar gibi östrojen bağımlı hastalıklarda da gösterilmiştir. Ovaryan ve peritoneal endometriosise farklı patogenetik mekanizmalar neden olabilir.Çalışmamızda; endometriozisin oluşumu ve ilerlemesinde rol alabilecek genetik faktörlerden CYP19A1 gen polimorfizmlerini araştırmayı amaçladık. Endometriozisin oluşumunda en çok hormonal ve genetik faktörler suçlanmaktadır. CYP19A1 geninin kodladığı aromataz enzimi androjenlerin östrojene dönüşümlerini katalize eder. Son zamanlarda özellikle genetik sistemde CYP19A1 gen polimorfizmleri endometriozis ile ilişkisi popüler olması bizi böyle bir çalışmaya teşvik etmiştir.Bu çalışmada; tanıları patolojik, laparaskopik veya laparatomi ile tanı konulmuş 52 endometriozisli vaka, hasta grubunu oluşturuldu. Herhangi bir jinekolojik nedenle laparaskopi veya laparatomi ile opere olup endometriozis saptanmayan 52 hasta kontrol grubuna dahil edildi. Gruplar; CYP19A1 geni 115T>C ve 240A>G polimorfizmleri karşılaştırıldı. Hastalardan alınan periferik kan örneklerinden DNA izolasyonu sonrası gen polimorfızmlerinin varlığı değerlendirildi.Sonuç olarak; her iki grup arasında 115T>C ile 240A>G polimorfik noktalarını çalıştık. Hasta grubu ile kontrol grubu arasında her iki gendeki polimorfizmlerde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptamadık. 115T>C gen noktasında TT (Homozigot Normal) 49 (94.2%) endometriozisli hasta varken, kontrol grubunda 50 (%96.2) hasta homozigot normal bulunmuştur. Aralarında istatistiksel olarak anlamsız çıkmıştır. Aynı şekilde 240A>G polimorfik noktasında hasta ve kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamsız çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Endometriozis, is the location of endometrial glands and stroma on pelvic peritoneum and the location of out of uterus. Endometriozis, can be seen women in fertility age with 5-15%. Its importance for women's health, infertility, dismenore, disparouny and is associated with abdominal pain. Precise pathophysiology of endometriosis is not clearly explained yet. A the most emphasised factor in etiology of endometriosis is retrograde menstruation theory. However, for the development of endometriosis, it has been thought during clearing of menstrual wastes possible immunological or genetic abnormalities cause this disease predisposition. As a results of these researches, aromatase which translate androgens into estrogen, genetic abnormalities of this enzyme has great attention in endometriosis pathophysiology today. The aromatase enzyme provides transformation of androstenedion and testesteron to estron and estradiol has been found most of tissues of human body. The role of aromatase in the pathogenesis also has been displayed in estrogen dependent diseases, such as adenomyosis, breast cancer, endometrium cancer, over cancer and uterin myomas. Different pathogenetic mechanisms may cause peritoneal and ovaryan endometriosis.In this study; it was aimed to research CYP19A1 gene polimorphisms which may have a genetic factors role in the formation and progress of endometriosis. Hormonal and genetic factors are the most suspected factors in the formation of endometriosis. The enzyme aromatase that encoded by gene CYP19A1gene catalyze the conversion of androgens into estrogene. Recently, especially in genetic systems, CYP19A1 gene polymorphisms association with endometriozis is very popular, so we have such an incentive to work.In this study, the patient group created with 52 endometriosis cases that diagnosed by laparoscopy, laparatomy or pathological. 52 patients are included to control group that operated with any gynecologic reason by laparoscopy or laparotomy without endometriosis. Groups were compared to CYP19A1 polymorphic point 115T>C and 240A> G polymorphisms. By taking peripheral blood samples from patients, the gene presence of gene polymorhisms were evaluated after DNA isolation.As a result, between both group115T>C and 240A>G polymorphic points were studied. There was no significant relation between patient and control group by means of both gene polymorphism statistically. While, 49 (94.2%) endometriosis patient with 115T>C polymorphic point were TT (Homozygote Normal), in control group it was determined 50 (%96.2) patient as a homozygote normal. There was no significant relation between two group statistically. There is no significant relation between patient and control group for gene polimorphism of 240A>G statistically.