Aortokoroner bypass cerrahisi uygulanan olgularda EUROSCORE (European System for Cardiac Operative Risc Evaluation) ve STS (Society of Thoracic Surgeons) risk parametrelerinin karşılaştırılması
Comparison of EUROSCORE (European System for Cardiac Operative Risc Evaluation) and STS (Society of Thoracic Surgeons) risk parameters in patients performed with coronary artery bypass surgery
  1. Tez No: 236636
  2. Yazar: MEHMET SALİH AYDIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA GÖZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: STS, EuroSCORE, STS, EuroSCORE
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Bu çalışmada izole koroner bypass olgularında operatif mortaliteyi öngörmede EuroScore ve STS (The Society of Thoracic Surgeons) risk belirleme sistemlerinin klinik uygulanabilirliğinin karşılaştırılması amaçlandı.Gereç ve Yöntemler: Nisan 2005-Mart 2009 tarihleri arasında opere edilen 182 izole koroner bypass olgusunun tüm risk faktörleri, EuroScore ve STS risk belirleme sistemlerine göre prospektif olarak kaydedildi. Öngörülen ve gerçekleşen mortalite oranları her risk skoru sistemi için karşılaştırıldı.Bulgular: Operatif mortalite, 24 hasta ile %13,2 olarak bulundu. EuroScore için beklenen mortalite %4,71±4,9 iken STS için bu oran %1,17±1,35 idi. Beklenen ve gerçekleşen mortalite oranları arasında fark bulunamadı. EuroScore için ROC (Receiver Operating Characteristic Curve) altında kalan alan 0.712, STS için 0.727 olarak hesaplandı.Sonuç: Her iki sistemde mortaliteyi öngörme kuvveti açısından, çalışmamızda yeterli olarak bulunmuştur. STS'nin operatif mortalite yanında oluşabilecek morbidite hakkında da bilgi vermesi ek bir avantaj olarak görülebilmesine rağmen çalışmamızda yeterli bulunmamıştır. Sonuç olarak ülkemiz popülasyonu için yeni risk skorlarına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: To compare the feasibility of the EuroScore and STS (The Society of Thoracic Surgeons) risk scoring systems for predicting the surgical mortality of isolated coronary artery bypass surgery patients.Materials and Methods: The risk scoring of 148 patients who were operated on between April 2005 and March 2009 was performed prospectively according to the EuroScore and STS risk scoring systems. The predicted and observed mortality rates according to each scoring system were compared.Results: Hospital mortality was 13,2% (24 patients). The predicted mortality rate according to EuroScore was 4,71±4,9%, whereas it was 1,17±1,35% for STS. There were no significant differences between predicted and observed mortality rates according to either scoring system. The area under the receiver operating characteristic curve was 0.712 for EuroScore and was 0.727 for STS.Conclusion: Both scoring systems were efficient for predicting mortality rates for our study. It is an advantage of STS that it also gives valuable information about morbidity but for our not found satisfactory. In conclusion new risks scores for our country's population are needed.