Van yöresinde erken yaşta evlenen normal ve çok çocuklu kadınların alt ekstremite ölçümleri üzerine karşılaştırmalı çalışma
Lower limb measurement of normal number and more children with early period married women in the Van district on the comparative study
  1. Tez No: 236656
  2. Yazar: DİLARA RASİMGİL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HASAN HÜSEYİN ARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Antropometri, Kadın, Evlilik, Doğum sayısı, Anthropometry, Women, Marriage, İnfant number
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışma erken yaşta evlenen ve çok doğum yapan kadınlar ile normal yaşta evlenen normal doğum yapan kadınlar ve genç yaşta evlenen normal çocuk yapan kadınların alt ekstremite ölçüleri ve oranlarının karşılaştırılması amacıyla yapıldı. Araştırma Van yöresinden YYÜ Araştırma ve Eğitim Hastanesine muayene ve doğum için gelen 150 hasta arasından seçildi. 150 denekten 50'si normal yaşta evlenen normal sayıda çocuk doğuran, 50'si erken yaşta evlenen normal sayıda çocuk doğuran 50'side erken yaşta evlenen çok çocuk doğuran kadınlar olmak üzere üç gruba ayrıldı. Deneklerin her birinin pelvis çapları, alt ekstremite uzunluğu, uyluk uzunluğu, uyluk çevresi ve ayak uzunluğu gibi ölçümler anatomik kompas, pelvimetre, tartı ve mezura kullanılarak alındı. Elde edilen ölçüler ölçüm tablosuna kaydedilerek antropometrik oranlar tespit edildi. Elde edilen ölçüm ve oranlar. ? SAS 2006? istatistik testi kullanılarak istatistik analizi yapıldı. Alınan ölçümlerin genelinde anlamlı farklılıklar saptandı. Elde edilen farklılıkların çok doğum yapmaktan ve erken yaşta evlenmekten kaynaklandığı sonucuna varıldı. Bu sonuçta beslenme, kültürel seviye, sosyo ? ekonomik düzeyin etkili olabileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
This study was aimed to compare the measurements of lower limbs and proportions of women who get married early and have too many births (Group G1), and get married at normal age with have normal deliveries (Group G2), and yet married at young age with have normal children (Group 3). The investigation was performed on a 150 women who were attended to be examined and to be delivered to The Research Hospital of The University of Yüzüncü Yıl. Fifty examples were used for the mentioned three groups. The measurements of each example were taken from the diameters of pelvis, the length of lower limb, the length of femur, the diameter of femur and the length of foot by using of anatomic compass, pelvimeter, scale and measure. Optioned measurements were recorded to the measurement table and antropometric were proportions estimated. A statistical test, ?SAS 2006?, was used in the statistical analyses. In conclusion, the obtained measurements and statistical estimations were demonstrated that the first and second diameters of pelvis were significantly different in G1 group than G2 and G3 groups. In G1 group the proportions of the third diameters of the pelvis were higher than the data obtained from G2 and G3 groups. The differences obtained in the results were due to get more marriages and to have to many children. Hence, nourishment, cultural and socio- economic levels could be effective on the value.