Tip 2 diyabetli hastaların problem alanları ve etkileyen faktörlerin incelenmesi
Research of type 2 diabetes patients? problem areas and affecting factors.
  1. Tez No: 318977
  2. Yazar: SEBAHAT ATALIKOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHTAP TAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Etkileyen faktörler, hemşirelik, problem alanları, tip 2 diyabet, Affecting factors, nursing, problem areas, type 2 diabetes
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç. Araştırma, tip 2 diyabet hastalarının problem alanlarını ve etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır.Materyal ve Metot. Araştırmanın evrenini Ağustos-Ekim 2011 tarihleri arasında, Adıyaman Devlet Hastanesi Endokrinoloji Polikliniğine başvuran, en az bir yıl önce tanı almış hastalar oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini basit rastgele örneklem yöntemiyle seçilen 188 hasta oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında hastaların sosyo-demografik özelliklerini içeren anket formu ve diyabette problem alanları ölçeği (DPAÖ) kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, t testi, anova, ortalama ve standart sapma kullanılmıştır.Bulgular. Araştırma kapsamına alınan hastaların diyabette ciddi problem yaşadıkları ve diyabette problem alanları ölçek puan ortalamasının 68,17±16,16 olduğu saptanmıştır. Hastaların beden kitle indeksleri ile diyabette problem alanları ölçeği puan ortalamaları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur(p0.05).Sonuç. Araştırma kapsamına alınan hastaların diyabette ciddi düzeyde problem yaşadıkları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim. Research was done as a descriptive study in order to determine type 2 diabetes patients? problem areas and affecting factors.Material and Method. Patients who apply to Adıyaman state hospital endocrinology policlinic between august-october 2011, took diagnosis minimum one year ago create research?s universe. 188 patients involved in this research were chosen by the way of simple sample method ramdomly create research?s sample. When collecting data, a form that includes patients? socio-demographic features and diabetes problem scale were used. T- test, anova, mean and standart deviation were used when evaluating data.Results. It was established that the patients included in the study experienced a serious diabetes problems and the problem areas in diabetes scale score mean was found 68.17_+ 16.16. According to patients? body mass index scale, a statistically significant difference was found among problem areas scale score mean in diabetes.(p0,05).Conclusion. It was established that the patients included in the study experienced a serious diabetes problems.