Ağrı'da tüketilen çiğ ve UHT sütlerde Aflatoksin M1 tayini
Detection of AFM1 in raw and UHT milkconsumed in Ağrı
- Tez No: 236660
- Danışmanlar: PROF.DR. EMRULLAH SAĞUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Veteriner Hekimliği, Food Hygiene and Technology, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aflatoksin, AFM1, Ağrı, Çiğ süt, ELISA, Türkiye, UHT süt, Aflatoxin, AFM1, Ağrı, ELISA, Raw milk, Turkey, UHT milk
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu arastırmada, Ağrı ilinde satısa sunulan çiğ ve UHT sütlerdeki AFM1 seviyelerini ve mevsimsel farklılıkları belirlemek amacıyla Ocak 2006-Aralık 2006 tarihleri arasında 12 ay süreyle alınan 156 adet çiğ süt ve 156 adet UHT süt örneği incelendi. AFM1 seviyelerinin belirlenmesinde ELISA metodu kullanıldı. ?ncelenen 156 adet çiğ süt örneğinin 119 (% 76.28) adedinin AFM1 içerdiği ve bunların da 39 (% 24.99) adedinin TGK'inde belirtilen limitin üzerinde olduğu, incelenen 156 adet UHT süt örneğinin 129 (% 82.70) adedinin de AFM1 içerdiği ve bunların da 27 (% 17.30) adedinin TGK'nde belirtilen limitin üzerinde AFM1 içerdiği belirlendi. Çiğ sütlerde AFM1 bulunan örnek sayısı en düsük Temmuz ve Ağustos aylarında en yüksek Mart ve Nisan aylarında belirlendi. UHT sütlerde AFM1 bulunan örnek sayısı en düsük Haziran ayında en yüksek Ocak, Subat ve Mart aylarında alınan örneklerde belirlendi. Sonuç olarak, Ağrı'da tüketime sunulan çiğ ve UHT sütlerin değisik düzeylerde AFM1 içerdiği bu sütlerin tüketilmesinin halk sağlığı açısından bir risk olusturduğu kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
In this research 156 raw milk and 156 UHT milk samples, taken during a period of 12 months, between January 2006 and December 2006, inspected to determine AFM1 levels and its seasonal variations in raw and UHT milk sold in Ağrı province. ELISA method was used to determine AFM1 level. It has been determined that 119 (% 76.28) of the 156 inspected raw milk samples contained AFM1 and 39 (% 24.99) were over the TGK stated acceptable limit, and 129 (% 82.70) of the 156 inspected UHT milk samples contained AFM1 and 27 (% 17.30) were over the TGK stated acceptable limit. Among the raw milk samples the number of AFM1 contaminated samples were lowest in July and August, highest in March and April. Among the UHT milk samples the number of AFM1 contaminated samples were lowest in June, highest in January, February and March. In conclusion, raw and UHT milk sold in Ağrı contain various levels of AFM1, thus it was determined consumption of such milk is hazard to public health.