Muradiye ilçesi ve çevresinde erken yaşta evlenen(<18)ve çok sayıda çocuğa sahip(?5)kadınlarda gövdeye ait antropometrik ölçümler.
Bady anthropometric measurement belong to women who lived in and around of Muradiye district got married at early age and had lots of children.
  1. Tez No: 236674
  2. Yazar: BERNA BARAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ZAFER SOYGÜDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Antropoloji, Anatomy, Anthropology
  6. Anahtar Kelimeler: Anthropometric measurements, having lots of children, getting married in early age, women
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 36
Özet
Yapılan çalısma, Muradiye ilçesi ve çevresinde yasayan 25-35 yas grubu kadınlarda, erken yasta evlenmeye ve çok sayıda çocuk doğurmaya bağlı olarak gövde kompozisyonunda olusan morfometrik değerleri belirlemek ve bu ölçüleri bilimsel olarak ortaya koymak amacı ile herhangi bir fiziksel kusuru bulunmayan 100 kadın üzerinde gerçeklestirildi. Ölçümler cm olarak alındı. Ölçüm aleti olarak çevre ölçümlerinde esneklik yeteneği olmayan çelik mezura, boy ölçümleri için stadiometre ve ağırlık ölçümü için hareketli ağırlık koluna sahip terazi kullanıldı. Elde edilen ham değerlerin istatiksel analizi sonucunda; boy uzunluğu 155.15 cm, ağırlık 62.384 kg, omuz genisliği 47.006 cm, göğüs çevresi 93.757 cm, bel çevresi 78.855 cm, ve BKI 25.89662 kg/m2 olarak bulundu. Anahtar Kelimeler : Antropometrik Ölçümler, Çok Çocukluluk, Erken Yasta Evlilik, Kadın.
Özet (Çeviri)
In this study, body morphometric measurements belong to women who lived in and around of Muradiye district, got married at early age and had lots of children were determined. To obtain a scientific results, measurements were taken from hundred women who had no any physical defect. Measurements were taken as centimeter (cm). As measurements instruments; a steel tape measure which is non flexible, for body periphery, a stadiometer for height and a scale which has a mobile weight hand for weight were used. Taken measurements were recorded to the measuring form. The results obtained from the statiscal analysis were demonstrated that height is 155,15 cm, weight is 62,384 kg, shoulder wideness is 47,006 cm, length of chest periphery is 93,757 cm, length of waist periphery 78,855 cm and BKI is 28,89662 kg/m2. The results were discussed with other literatures in the discussion and interpreted.