Temel yas unsurlarının türkçe uyarlamasının geçerlik ve güvenirlik çalışması
A study of the validity and reliability of turkish adaptation of core bereavement items
  1. Tez No: 236696
  2. Yazar: RABİA İCLAL ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET YÜCEL AĞARGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Psychiatry, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Geçerlik, güvenirlik, keder, ölçek, yas, depresyon, Bereavement, grief, measurement, reliability, validity, depression
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmanın amacı yas tutan bireylerde görülen yas tepkilerinin şiddetini değerlendiren Temel Yas Unsurlarının Türk örnekleminde geçerlik ve güvenirliğini araştırmaktır. Araştırmanın örneklemini 50 kişi oluşturdu. Bunlar birinci derece yakınlarından sevdiği birini en az bir ay önce, en fazla iki ay önce kaybetmiş bireylerdir. Bu gruba ?yas grubu? adı verildi. Kontrol grubu olarak birinci dereceden sevdiği bir yakınını beş yıl ve daha önce kaybetmiş olan 50 kişi çalışmaya dahil edildi. Katılımcılara doldurmaları için Temel Yas Unsurları'nın orijinalindeki gibi 17 maddeli Türkçe versiyonu verildi. Test tekrar test yöntemi uygulandı. Katılımcılar formu bir hafta içinde tekrar doldurdular. Verilerin istatistiksel analizlerinde ölçeğin iç tutarlılığı Cronbach-alfa istatistiği ve Pearson bağıntı analizi ile araştırıldı. İki farklı uygulama zamanında CBI toplam puanlarının test-tekrar test güvenirliği bağımlı gruplarda t testi ve Pearson bağıntı analizi uygulanarak değerlendirildi. Ölçek toplam puanı yeterli bir test-tekrar test güvenirlik göstermiş ve iç tutarlığı yüksek (alfa: 0.94) bulunmuştur. Ölçeğe ait tek tek madde puanları pozitif yönde ve ileri düzeyde test-tekrar test tutarlığı göstermiştir. İç tutarlıkta Pearson bağıntı katsayısı da her bir madde için 0.46-0.87 arasında bulundu. Güvenirliğe ilişkin analizlerde bağımlı gruplarda t testinde ilk ölçüm ve ikinci ölçüm arasında zamansal bir değişim gözlenmedi. Pearson bağıntı analizlerinde de bağıntı katsayısı test-tekrar test için toplamda 0.96 olarak bulundu. Yas grubu ve kontrol gruplarının toplam puanlarının bağımsız gruplarda t testi kullanılarak geçerliğe ilişkin kanıtlar araştırıldı. Sonuçlar Temel Yas Unsurları'nın Türkiye örneklemi için geçerli ve güvenilir bir araç olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the reliability and validity of the Core Bereavement Items (CBI) which assesses the intensities of the bereavement reaction of bereaved subjects in a Turkish sample. The study involved 50 people who had lost a loved one, one or two months before the test. This group was the ?bereaved group?. The control group consisted of 50 people who had lost a loved one five years or earlier before the test. The participants were given the Turkish version of CBI which contained 17 items as its original English version. They were given the test again within a week. Internal consistency was tested with Cronbach?s alpha and Pearson?s correlation analyses. Student?s t test and Pearson?s correlation analyses were used for test-retest reliability. Psychometric analyses showed that the Turkish version of CBI had a high internal consistency (alpha: 0.94). As for internal consistency the alpha ranged between 0.46 and 0.87 for each item. Pearson?s correlation was 0.96 for test-retest total score. Validity was assessed with Student?s t test in independent groups. All of the items? scores were positively correlated with the total scores. The result provided support to the validity and the reliability of the Turkish version of CBI for the Turkish sample.