Parsiyel karaciğer rezeksiyonunda iskemik hasar ve rejenerasyona Grelin'in etkisi
Effects of Ghrelin upon the ischemic injury and liver regeneration of rats undergoing partial hepatectomy
  1. Tez No: 236723
  2. Yazar: NAZLI FERHAN SAYIT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Karaciğer rezeksiyonu, iskemik hasar, rejenerasyon, grelin, Liver resection, ischemic injury, regeneration, Ghrelin
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Grelin uygulamasının parsiyel karaciğer rezeksiyonunda iskemik hasar ve rejenerasyona etkisini araştırmak amacıyla 56 adt Spraque-Dawley cinsi albino sıçanlar kullanıldı. 8'er adet sıçandan oluşan toplam 7 grup oluşturuldu:Grup 1 Sham (n:8) : Hayvanlara hiçbir cerrahi işlem uygulanmadı.Grup 2, 3, 4 (n:8) : İP (İntraperitoneal) SF uygulanması + 30 dakika İ/R (İskemi/Reperfüzyon) + %70 Parsiyel KC (Karaciğer) RezeksiyonuGrup 5, 6, 7 (n:8) : İntraperitoneal Grelin uygulanması. + 30 dakika İ/R + %70 Parsiyel KC Rezeksiyonuİskemi-reperfüzyon hasarının değerlendirebilmesi amacıyla, serum AST, ALT ve LDH ölçümleri ile doku MDA ölçümleri gerçekleştirildi. Karaciğer rejenerasyonunu değerlendirebilmek amacıyla karaciğer ağırlık ölçümleri ve histopatolojik değerlendirme yöntemleri kullanıldı. Çalışmamızda elde edilen verilere göre Grelin uygulanmasının iskemi-reperfüzyon hasarı göstergesi olan serum AST, ALT ve LDH düzeyleri ve doku MDA düzeylerindeki artışı istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azalttığı saptandı. Grelinin karaciğer rejenerasyon ölçümleri üzerindeki olumlu etkisi histopatolojik değerlendirme sonuçlarıyla da uyumluydu.Çalışmamızda elde edilen sonuçlar Grelinin parsiyel karaciğer rezeksiyonunda iskemik hasarı önlemede ve rejenerasyonu arttırmada etkili olabileceğini düşündürmektedir. Grelinin karaciğer iskemi-reperfüzyon hasarındaki ve sonrasında meydana gelen karaciğer rejenerasyonundaki etkisinin ve mekanizmalarının daha iyi anlaşılması için ilave çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
It is aimed to study the effect of Ghrelin on ischemic injury during liver resection and regeneration. On this purpose 56 Sprague-Dawley albino rats were divided into 8 groups of 7 .Group 1 Sham (n:8): No surgical intervention to the rats.Group 2,3,4 (n:8): Intraperitoneal saline application + ischemia-reperfusion for 30 minutes + 70% partial liver resectionGroup 5,6,7 (n:8): Intraperioneal ghrelin appliation + ischemia-reperfusion for 30 minutes + 70% partial liver resectionTo asses the ischemia-reperfusion injury plasma levels of AST, ALT, LDH and tissue MDA levels were studied. Liver weights were measured and histopathologically assessed to examine liver regeneration. We found that treatment with ghrelin lowers significantly the levels of plasma AST, ALT, LDH levels and tissue MDA, which are the signs of ischemia-reperfusion. We also showed that these biochemical parameters were supported by the histopathological findings.As a result, ghrelin may be affective to prevent ischemia reperfusion injury during partial liver resection and increase regeneration. More studies should be conducted to understand the effects of ghrelin on liver ischemia reperfusion injury and following liver regeneration.