Propofole bağlı enjeksiyon ağrısının önlenmesinde ketamin ve meperidinin karşılaştırılması
Comparison of ketamine and meperidine in prevention of injection pain dependent on propofol
- Tez No: 236725
- Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ ŞENTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Propofol, enjeksiyon ağrısı, ketamin, meperidin
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 33
Özet
Bu çalışma Nisan 2007-Temmuz 2007 tarihleri arasında elektif cerrahi uygulanacak 90 Kulak Burun Boğaz hastasında uygulanmıştır. Çalışmamızda, anestezi indüksiyonu sırasında kullanılan propofol enjeksiyon ile oluşan ağrının önlenmesinde ketamin ve meperidin etkinliklerini ve anestezi idamesine hemodinamik etkilerinin karşılaştırılması amaçlandı. Operasyon öncesi 8 saat aç bırakılan hastalara premedikasyon uygulanmadı. ASA I-II grubu 90 olgu rastgele 3 gruba ayrıldı. İndüksiyon öncesinde grup I'e 100µg/kg ketamin ,Grup II'e 40 mg meperidin, Grup III'e 4 cc volümde % 0.9 NaCL uygulandı. Kirpik refleksi kaybolana kadar propofol enjeksiyonuna devam edildi; kullanılan propofol dozu ve enjeksiyon sırasında ilaç verilen elinde ağrı olup olmadığı sorgulandı ve kaydedildi. Kirpik refleksi kaybolunca 0.5 mg/kg dozunda kas gevşetici olarak atrakuryum verildi ve anestezi idamesi % 1-2 isofluron ile sağlandı. İndüksiyon, entübasyon, operasyonun 3. ve 10. dk'sında sistolik arter basıncı (SAB), diyastolik arter basıncı (DAB),ortalama arter basıncı (OAB), kalp atım hızı (KAH) ve periferik oksijen saturasyonları (SpO2) kaydedildi. Enjeksiyon ağrısı açısından Grup I ile Grup III arasında anlamlı fark (p0.05) bulunamadı.Sonuç olarak propofol enjeksiyon ağrısının önlenmesinde ketamin ve meperidinin etkileri olmuştur fakat birbirlerine üstünlükleri saptanamamıştır. Birbirlerine alternatif olarak kullanılabilirler.
Özet (Çeviri)
This study was carried out with 90 patients in ear, nose and throat unit performing elective surgery between April 2007 and July 2007. In our study, we aimed to determine the effectiveness of ketamine and meperidine in prevention of pain during propofol injection used in anesthesia induction and to compare their hemodynamic effects on continuation of anesthesia. No premedication was performed on the patients who were famished for 8 hours prior to the surgery. ASA I-II group of 90 patients were randomly divided into three groups. Group I was applied 100µg/kg of ketamine, Group II 40 mg of meperidine and Group II 4 cc of NaCl with concentration of 0.9%. Propofol injection was carried on until the eyelash reflex vanished and then dose of propofol used was recorded. The patient was asked whether he had pain in his hand drug was injected and this was also recorded. When the eyelash reflex vanished, it was given 0.5 mg/kg of atracurium as antipasmodic, and continuation of anesthesia was carried on with 1-2 % of isofluran. Induction, intubation, systolic arterial pressures (SAP), diastolic arterial pressures (DAP), average arterial pressures (AAP), heart beat rates (HBR) and peripheric oxygen saturations (SpO2) at the third and tenth minutes of the operation was recorded.