Hastanelerde yatarak tedavi gören hasta ve yakınlarının sağlık hizmetlerine yönelik görüşleri
The views of the hospitaized patients and their relatives on health care services
  1. Tez No: 236762
  2. Yazar: SAFİYE YAĞLI İLGİLİLER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVİM ULUPINAR ALICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık hizmetleri, hasta memnuniyeti, hasta yakınlarının memnuniyeti, Health care services, patient satisfaction, patient relatives satisfaction
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Çalışma, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hastanelerinde tedavi gören hasta ve hasta yakınlarının sağlık hizmetlerine yönelik görüşlerini belirlemek ve ilgili sorulara çözüm önerileri geliştirmek amacıyla yapıldı. Araştırma, devlet hastanelerinde yatarak tedavi gören 519 hasta ve 511 hasta yakını ile gerçekleştirildi. Verilerin toplanmasında, sosyodemografik özellikler ve alınan hizmetlere yönelik görüşleri içeren anket formu kullanıldı. Hastaların yaş ortalaması 44, %52,2'si kadın; hasta yakınlarının yaş ortalaması 40 ve %62'si kadındı. Ortalama yatış süresi 6 gündü. Çalışmada; hasta kabul, hekimlik, hemşirelik, tedavi ve bakım, taburculuk, hastane yönetimi ve otelcilik hizmetleri ile genel hastane hizmetleri değerlendirildi. Hasta ve hasta yakınlarının hasta kabul, hekimlik, hemşirelik, hastane yönetimi ve otelcilik hizmetlerine yönelik memnuniyet oranları oldukça yüksek, taburculuk ve genel hastane hizmetlerine yönelik memnuniyet oranları ise daha düşüktü. Hasta ve hasta yakınlarının yarısından çoğunun, daha önce herhangi bir tedavi kurumundan hizmet aldıkları; hizmet alanların hekimlik, hemşirelik ve hasta kabul hizmetlerinden daha memnun olduğu belirlendi. Erkek hasta yakınları, hasta kabul, hekimlik, tedavi ve bakım hizmetlerinden daha memnundular. Hasta ve hasta yakınlarının yaş, yatış günü ortalaması ve tedavi gördükleri servisler ile hizmetlerin tümüne yönelik memnuniyetleri arasında anlamlı bir ilişki olmadığı belirlendi. Hasta kabul hizmetlerinden memnuniyet ile hastaların öğrenim düzeyi arasında, hasta kabul ve genel hastane hizmetlerinden memnuniyet ile hasta yakınlarının öğrenim düzeyi arasında anlamlı fark vardı. Sonuç olarak, hasta ve yakınlarının hastanede aldıkları hizmetlerden memnun oldukları görüldü. Hasta ve yakınlarının taburculuktan sonra ve periyodik aralıklarla memnuniyetinin değerlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was performed to determine opinions of the patients and their relatives regarding the treatment at Turkish Republic of Northern Cyprus hospitals and to find solutions to the problems. The study was conducted with 519 hospitalised patients and 511 patient relatives.Data was optained by inquiry form composed sociodemografic feature and opinions of the health services. The average age of the patients was 44 and 52.2% were female, the average age of patient relatives was 40 of whom 62% were female. The average stay in hospital was 6 days. In the study; patient acceptance to hospitals, doctor care, nurse care, hotel management with general hospital management, treatment and patient care, discharge, hospital services were evaluated. The patients and their relatives were more pleased with the way the patients acceptance to hospitals and the medical treatment received by nurses and doctors, hotel management with general hospital management than with discharge procedures and general hospital services received. More than half of the patients and their relatives whom had received hospital care before, have shown to be pleased with the nursing and doctor care. Male patient relatives showed that they were more pleased with patient acceptance to hospitals, doctor and nurse care. The age, the duration of stay in the hospitals and the wards the health care received of the patients and their relatives were not significantly related to overall satisfaction scores. There were significant difference beetwen satisfaction of the patient acceptance to hospitals and the level of education of patient; satisfaction of the patient acceptance to hospitals and general hospital services with the level of education of patient relatives. In conclusion, patients and their relatives are generally pleased with the health care received. It is recommended that after discharge and with control intervals, patients and their relatives? views could be evaluated.