Hemşirelerin örgüt kültürünü ve yöneticilerin liderlik davranışını algılamaları
Perceptions of nurses the organizational culture and leadership behavior of administrators
  1. Tez No: 236825
  2. Yazar: AYCAN KELEZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YASEMİN AKBAL ERGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Hemşirelik, Örgüt Kültürü, Leadership, Nursing, Organizational Culture
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 235
Özet
Araştırma; hemşirelerin örgüt kültürü algıları ile yöneticilerin liderlik davranışları arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmış olup, İstanbul ilinde hizmet veren üç farklı statüdeki dört hastanede, 308 hemşire ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak; bilgi formu, Denison Örgüt Kültürü Ölçeği ve Liderlik Davranışı Ölçeği kullanılmış olup, Denison Kültür Ölçeğinin güvenirlik katsayısı 0.94, liderlik davranış ölçeği güvenirlik katsayısı ise 0.97 olarak bulunmuştur. Veriler bilgisayar ortamında, tanımlayıcı istatistiksel metotlar ve parametrik testler kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırma bulgularımızda; hemşirelerin, örgüt kültürü ölçeğinin misyon boyutuna ilişkin özelliklerin baskın olarak algıladığı, tutarlılık boyutuna ilişkin özellikleri ise düşük düzeyde algıladığı görülmüştür. Örgüt kültürünün temel boyutları ile hemşirelerin yaş grubu, eğitim düzeyi, çalıştığı kurum, mesleki deneyimi, kurumundan duyduğu memnuniyet, algıladığı yönetim tarzı, eğitsel ve sosyal faaliyetlerin yeterliliği ve kurumun değişime açık olması arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. Hemşirelerin, yöneticilerinde görev odaklı liderlik davranışını yüksek düzeyde algıladığı saptanmış olup, algılanan liderlik davranışları ile yaş grubu, çalıştığı kurum, kurumundan duyduğu memnuniyet, algıladığı yönetim tarzı, eğitsel ve sosyal faaliyetlerin yeterliliği ve kurumun değişime açık olması arasında istatistiksel olarak anlamlı fark görülmüştür. Hemşirelerin örgüt kültürü algıları ile yöneticilerin liderlik davranışı arasında ise pozitif yönde doğrusal bir ilişki bulunmuş olup, örgüt kültürünün en yüksek ilişkiyi değişim odaklı liderlik davranışıyla gösterdiği saptanmıştır. Bu sonuçlara bağlı olarak; kurumlarda örgüt kültürünün tüm boyutları ile güçlendirilmesi için, yönetici hemşirelerin değişim odaklı liderlik davranışı başta olmak üzere tüm liderlik davranışlarını geliştirmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The research has been planned as illustrator with the purpose to determine the relationship between the organizational culture perception of the nurses and the leadership behavioral of administrators and it was actualized with 308 nurses in four hospitals in three different statuses serving in the province of Istanbul. Information form, Denison?s Organizational Culture Scale and Leadership Behavior Scale have been used as data collection tools and the reliability co-efficient of Denison?s Culture Scale was found as 0.94 as to the reliability co-efficient of the leadership behavior scale which was found as 0.97. Data has been evaluated in a computer environment by using illustrational statistical methods and parametric tests. In our research findings, it has been seen that nurses perceive the characteristics concerning to the mission extent of the organizational culture predominantly as to perceiving the characteristics concerning the consistency extent at lower level. Significant difference has been statistically found between the fundamental dimensions of the organizational culture and age group, level of education, institution worked in, occupational experience, satisfaction received from the institution, style of administration perceived, sufficiency of the educational and social activities, openness to change of the institution of the nurses. It has been determined that nurses perceived the job focused leadership behaviors in their administrators at high level and significant difference has been statistically found between the perceived leadership behavior and age group, institution worked in, satisfaction received for the institution, perceived administration style, sufficiency of the educational and social activities and openness to change of the institution of the nurses. A linear relationship has been found between the perceived organizational culture and leadership behavior of administrators in positive way and it has been determined that the highest relationship of the organizational culture has been shown with the change focused leadership behavior. In connection to these results, it has been recommended of the administrative nurses to improve all their leadership behaviors, starting with the change focused leadership behavior.