Sıçanlarda dekstran sülfat sodyum ile uyarılan kolitte melatoninin etkinliği
Effectiveness of melatonin on the dextran sodium sulphate (DSS)- induced colitis in rats.
- Tez No: 236891
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET İŞLER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Deneysel Kolit, Melatonin, İnflamatuvar Barsak Hastalığı, Dekstran sülfat sodyum
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gastroenteroloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
AMAÇ: Bu çalışmada, sıçanlarda dekstran sulfat sodyum (DSS) ile uyarılan kolitte melatonin'in hem koruyucu hem de terapötik değerinin araştırılması amaçlanmıştır.MATERYAL VE METOD: Çalışmamızda 76 erkek Wistar-albino rat kullanıldı. Çalışmamız iki deneyden oluştu. Kontrol gruplarında 6, diğer gruplarda 8 rat olacak şekilde, 10 gruba ayrıldı. Birinci deneyde, bir hafta %2,5 oranında DSS içeren su verilen ratlara, eş zamanlı olarak, ikinci deneyde takibeden bir hafta farklı dozlarda (0,5, 1, 2 mg/kg/gün) i.p melatonin uygulandı. Klinik değerlendirme, günlük kilo değişimi, dışkı kıvamı ve dışkıda kan varlığı değerlendirilerek yapıldı. İlk deneyde 8. gün, ikinci deneyde 15. gün sabahı ratların yaşamlarına son verilerek, laparotomi yapıldı ve kolonları çıkarıldı. Kolon uzunlukları ve ağırlıkları ölçüldü, kolon dokusu histolojik olarak değerlendirildi, dokuda malondialdehid (MDA), TNF-?, IL-10 düzeyleri ile, myeloperoksidaz aktiviteleri (MPO) ölçüldü.BULGULAR: %2,5 DSS ile eş zamanlı ve takibeden hafta, melatonin verilen deney kolunda hastalık aktivite indeksi kısmen düşüktü. Eş zamanlı melatonin uygulanan deney kolunda, kolon ağırlıkları, melatonin 1 mg/kg/gün ve 2 mg/kg/gün uygulanan grupta, model gruba göre düşük bulunurken, boyları daha uzun bulundu. Melatonin uygulanan grupların tümünde, histolojik skorlar model gruba göre anlamlı derecede düşük bulundu ve doku MDA düzeyleri, melatonin 1 mg/kg/gün uygulanan grupta, model gruba göre anlamlı derecede düşük bulundu. İkinci deneyde, klinik değerlendirmede, histolojik skorlamada ve biyokimyasal parametrelerin hiçbirinde anlamlı farklılaşma saptanmadı.SONUÇ: %2,5 DSS ile oluşturulan kolit modelinde, melatonin hastalık aktivite indeksinde kısmen koruyucu etki gösterdi. Kolon ağırlık ve boyları, ağırlık/boy oranları, histolojik değerlendirme ve doku MDA düzeyleri dikkate alındığında, melatoninin istatistik önemde koruyucu etkisinin olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
AIM: We investigated the protective and therapeutic effect of melatonin on the dextran sodium sulphate (DSS)- induced colitis in rats.MATERIALS AND METHODS: Seventy six male Wistar rats were used. Our study composed from two experiments. We have induced daily 2,5% DSS with drinking water first week in each study. Different doses of melatonin (0,5, 1, 2 mg/kg/gün), had been administired intraperitoneally to the DSS treated rats, on first week in the first study and, second week on the second study. Clinical evaluation had been performed by observation of rectal bleeding, weight loss and stool consistency daily. Rats had been killed on the day 8, in the first study, and the day 15. day in the second study, and performed laparotomy then excised colon tissues. Also colon lenght and weight had been measured. Histological evaluation of colon tissues and tissue MDA, TNF-?, IL-10 levels and MPO activity analysis had been performed.RESULTS: In the first experiment melatonin exerted partial benefical effects on disease activity index. Colon lengths were longer and colon weights were reduced at melatonin 1 mg/kg/day and 2 mg/kg/day administered rats compared to the model group in the first experiment. The histological scores and tissue MDA levels were lower in melatonin administered rats, than model group. No statistically significant differences had been found on clinical observation, histological scoring and the other biochemical results in the second experimental study.CONCLUSION: Simultaneusly melatonin administration caused some benefical effects on the disease activity index in the 2,5% DSS induced colitis in rats. However, colon weight and length measurements, weight/lenght ratio, tissue MDA analysis and histological scores were showed significant improvement on colitis and protective effect of melatonin on 2,5 % DSS mediated colitis.KEY WORDS: Experimental colitis, Melathonine, Inflammatory Bowel Disease, Dextrane Sulphate Sodium.