Isparta'da anne sütünde DDT ve metabolitlerinin kalıntı analizleri
Analysis of DDT and remnant metabolytes of breast milk in Isparta city
  1. Tez No: 236892
  2. Yazar: TUFAN NAYİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSİN USKUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Anne sütü, DDT, DDT metabolitleri, Isparta, Kalıntı Düzeyleri, Breast milk, DDT, DDT metabolytes, Isparta, Remnant levels
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışma Isparta il merkezinde doğum yapan annelerin anne sütlerinde DDT ve metabolitlerinin kalıntılarının tespiti, varsa DDT kaçak kullanımlarının yoksa da ileride muhtemel kullanımların veya maruziyetlerin tespitinde Isparta bölgesi için temel bir çalışma olması, kalıntı düzeylerinin annenin diyet, yaşadıkları bölge, yaşam tarzları ile ilişkilerinin değerlendirilmesi, metabolit düzeylerinin çocuğun doğum ağırlığı arasındaki ilişkinin araştırılması amaçları ile planlanmıştır.Araştırmayı kabul eden, en az 5 yıldır Isparta'da ikamet eden ve 40 günden daha az süre öncesinde doğum yapmış 160 anneden emzirme sonrası, her iki memeden toplam 20-40 cc anne sütü sağılarak süt örnekleri toplandı. Annelerin diyet alışkanlıklarını ve pestisit maruziyet düzeylerini tespit etmek amacı ile hazırlanan anket yüz yüze görüşme metodu ile uygulandı.Annelerin yaş ortalaması 27.1 ± 5.3 idi. Yarısına yakını ilköğretim birinci kısım mezunu idi. Yüzde 88.8'i ev hanımı idi. Eş mesleklerine bakıldığında en sık serbest meslekle uğraşanlar görülmekteydi. Annelerin her birine ortalama 2.3±1.4 gebelik, 1.9±1.1 yaşayan çocuk sayısı düşmekteydi. Gebelik boyunca ortalama 12.1 ± 4.7 kg almışlardıYüzde 12.5'i evinde bitki, evcil hayvan veya haşerelere karşı ilaçlama yaptığını, % 25.6' sı içmek için hazır su kullandığını sadece % 3.8'i yemek yaparken de hazır su kullandığını belirttiEn çok az tüketilen besin grubu et ve balık iken, en sık tüketilen besin grupları süt ürünleri ve taze meyve olarak bulundu. En sık tüketilen sebze çeşitleri ıspanak, domates, fasulye meyve çeşitleri de portakal, elma, muz bulunduAnnelerin ortalama maruziyet puanları 11.0 ± 5.6 olarak hesaplandı. Alınan anne sütü numunelerinin hiçbirinde DDT ve metabolit ürünleri bulunmadı. Bu da 1985 yılında ülkemizde DDT kullanımı yasaklandıktan sonra Isparta bölgesinde kullanımının görülmediğini göstermektedir
Özet (Çeviri)
This study was aimed to find out DDT and remnant metabolytes of mother milks for mothers who gave birth newly in Isparta city center. This is a basic study on illicit usage or probable usage of DDT for Isparta region. We investigated the relation between remnant metabolyte level and mother diet, place of living, way of living and birth weight of the children.Totally 160 mothers who accept to take part in the study, who had been living in Isparta for the last 5 years and who gave birth before the the last 40 days were taken account. Totally 20-40 ml. mother milk samples from both breasts were collected. Inquiry forms about mothers? dietary habits and peptiside exposure levels were applied face to face.Avarage age for mothers was 27.1±5.3. Almost half of the mothers were graduated from the first section of primary school. Percent 88.8 were housewife. According to their husbands? job; mostly were working on their own jobs. Avarage pregnancy was 2.3±1.4 and avarage living children number was 1.9±1.1. They gained 12.1±4.7 kg during their pregnancies.Percent 12.5 of the mothers were spraying with a chemical sustance for their plants and animals; 25.6% were consuming bottled water for drinking. Besides; only 3.8% were comsuming bottled water for cooking.Meat and fish were the least consumed foods. Moreover, milk products and fresh fruits were the most consumed. Mostly consumed vegetables were spinach, tomatoes and bean; mostly consumed fruits were orange, apple and bananas.Mothers? avarage exposion point was calculated as 11.0±5.6. Non of the breast milk samples had DDT or remnant metabolytes. That finding shows that DDT was not used in Isparta region since it had been forbidden on 1985