Koroner ektazide kalp hızı değişkenliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of heart rate variability in patients with coronary ectasia
  1. Tez No: 236894
  2. Yazar: EMEL ÖZKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜLEYMAN MURAT ASLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: iskemi, kalp hızı değişkenliği, koroner ektazi, ischemia, coronary ectasia, heart rate variability
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
KAE, en az bir koroner arterin komşu normal koroner arter segmentinin 1,5 katı veya daha fazlası olacak şekilde genişlemesidir. KAE'nin en sık nedeni aterosklerotik koroner arter hastalığıdır (%50). Koroner ektazili hastalarda, ektatik arterlerin beslediği miyokard bölgelerinde, bozulmuş perfüzyon alanları izlenmektedir. Mikrovasküler düzeyde bozulma KAE'lere eşlik edebilmektedir. KAE'li hastalarda miyokard iskemisi ve anjina pektorisin temel nedeni, bozulmuş mikrovasküler perfüzyon olarak kabul edilmektedir.KAH'da miyokardiyal iskemiye bağlı kalbin otonom fonksiyonlarında değişiklik olmaktadır ve kalbin sempatovagal dengesini gösteren kalp hızı değişkenliği azalmaktadır. KHD'de azalma, ani kardiyak ölüm, tüm nedenlere bağlı mortalite ve kardiyak olaylarda rekürrens açısıdan bağımsız risk faktörü olarak kullanılmaktadır. Biz bu çalışmada miyokard iskemisine yol açan KAE ve KHD arasındaki ilişkinin araştırılmasını amaçladık.Çalışmaya 30 KAE, 30 KAH ve 27 tane normal koronerleri olan hasta alındı. Zaman bağımlı ölçümlerinden olan SDNN, normal koroner grubuna göre KAH ve KAE'de azalmış olarak bulundu. RMSSD değerinde ise anlamlı fark bulunmadı. Frekans bağımlı ölçümlerden TP, VLF, LF/HF, HF ve LF değerlerinde üç grup arasında anlamlı fark bulundu. TP, HF değerleri KAH'da normal koronerlere göre anlamlı azalmışken, LF ve LF/HF değerleri anlamlı olarak artmıştır. VLF ve HF değerleri KAE'de normal koronerlere göre anlamlı olarak azalmışken, diğer frekans bağlı paremetreler arasında fark gözlenmedi.Çalışmamızdan elde ettiğimiz sonuçta, KAE'de bazı KHD parametreleri azalmaktadır. KHD, KAH'da mortalitenin, aritmik olayların ve ani ölümün öngörücüsü olduğu gibi KAE'de de KHD'de azalmanın mortalite ve diğer kardiyak olaylar üzerine etkili olabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Coronary ectasia (CE) is defined as the dilation of a segment of a coronary artery at least 1.5 times the adjacent segment. Coronary atherosclerosis is the most etiologic cause of CE. In patients with CE, myocardial perfusion defects can be observed along the related artery region. In this patients, myocardial perfusion defects are the main cause of ischemia and angina pectoris.In the presence of coronary artery disease, cardiac autonomic functions change and heart rate variability (HRV), a measure of sympathetic and parasympathetic balance on the heart, is reduced. The reduction in HRV is an independent risk factor of sudden death, all-cause mortality and the other cardiovascular events. In this study, it is aimed to evaluate HRV in patients with CE.In the present study, we enrolled 30 patients with coronary artery disease (CAD) , 30 patients with CE and 27 healty subjects with normal coronary arteries. Among the time domain analysis paramaters, standart deviation of the normal-to-normal NN intervals (SDNN) was significiantly reduced in patients with CAD and CE compared to control group. The mean squared differences of successive N-N intervals (RMSSD) was similar among the groups. Among the frequency domain parameters, TP and HF values were significiantly lower in CAD group than control group. LF and LF/HF values were significiantly higher in CAD than control group. VLF and HF were significiantly reduced in CE group compared with the control group. In CE group, other frequency domain parameters were similar with control group.The results of our study showed that, some HRV parameters were reduced in patients with CE. We speculated that in CE, HRV might be associated with mortality, life-threatening arrhthmias and sudden death like CAD.