Koklear implant kullanıcılarının gürültüde konuşmayı anlama becerilerinin değerlendirilmesi
Speech recognition in noise in cochlear implant users
- Tez No: 236907
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL BELGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Koklear İmplant, İşitme Kaybı, Gürültü, Konuşmayı Anlama Eşiği, Cochlear Implant, Hearing Loss, Noise, Speech Reception Threshold
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Çalışmamızın amacı koklear implantın gürültülü ortamda konuşmayı anlama becerisi üzerine etkisini belirlemektir. Bu amaçla unilateral koklear implantlı çocuklara ve normal işitmeye sahip olan çocuklara Türkçe HINT uygulanmıştır ve iki grubun elde ettiği ?Konuşmayı Anlama Eşikleri (KAE)? karşılaştırılmıştır. KAE test katılımcısının dinlediği cümle sinyalllerinin %50' sini doğru biçimde tekrar ettiği şiddet olarak tanımlanmaktadır. Çalışmaya deney grubu olarak 7;9 ile 13;9 yaşları arasında bilateral ileri veya çok ileri derecede işitme kaybı tanısı almış 15 unilateral koklear implantlı çocuk; kontrol grubu olarak yaşları 8;10 ile 13;0 aralığında olan normal işitmeye sahip 15 çocuk katılmıştır. Test sessiz durumda ve gürültünün önden geldiği durumda uygulanmıştır. Sessiz durumda; koklear implantlı çocukların elde ettiği ortalama KAE değeri 65,4 dB, normal işiten çocukların elde ettiği ortalama KAE değeri 21,6 dB bulunmuştur. Gürültünün önden geldiği durumda; koklear implantlı çocukların elde ettiği ortama KAE + 6,0 dB SGO, normal işiten çocukların elde ettiği ortalama KAE -1,6 dB SGO bulunmuştur.Çalışma sonucunda koklear implantlı çocuklar ile normal işiten çocukların sessiz durumda ve gürültünün önden geldiği durumda elde ettikleri KAE' leri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Elde ettiğimiz bulgular bize, koklear implantlı çocukların gürültüde konuşmayı anlamak için normal işiten çocuklardan daha yüksek sinyal gürültü oranına ihtiyaç duyduklarını göstermiştir. Buna ilave olarak koklear implantlı çocukların sessiz ve gürültülü durumda konuşmayı anlama becerilerinin implantasyon yaşından ve implant deneyim süresinden istatistiksel olarak anlamlı bir biçimde etkilenmediği bulunmuştur. Ayrıca normal işiten çocukların yaşının, gürültülü durumda konuşmayı anlama becerilerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi olduğu fakat sessiz durumda konuşmayı anlama becerilerinde anlamlı bir etkisi olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The objective of our study is to determine the effect of cochlear implants on speech intelligibility in noisy environments. Speech Reception Thresholds (SRT) of unilaterally cochlear implanted children and normal hearing children, which are measured with Turkish HINT, are compared. The SRT is defined as the presentation level for a listener to recognize the speech materials correctly as a specified percent of time, usually 50%. The experimental group in the present study consist of 15 patients with bilateral severe to profound sensorineural hearing loss underwent a unilateral cochlear implantation. The respondents of experimental group are aged between 7;9 and 13;9. Normal hearing children of 15 persons aged between 8;10 and 13;0. Speech reception thresholds of both groups are measured in quite and noise front conditions. In quite condition, the mean SRT level of cochlear implanted children was found 65,4 dB and the mean SRT level of normal hearing children was found 21,6 dB. In noise front condition, the mean SRT level of cochlear implanted children was found + 6,0 dB SNR and the mean SRT level of normal hearing children was found -1,6 dB SNR. As a main result, we found out that there is a significant difference in quite and noise front speech reception thresholds of unilaterally cochlear implanted children and normal hearing children. This result indicates that cochlear implanted children need more Signal to Noise Ratio (SNR) to recognize speech in noise than normal hearing children. Moreover, this study demonstrated that speech recognition ability in quite and noise of implanted children is not affected significantly by the age of implantation and implant using experience In addition to these results, this study showed that there is a significant effect of age on speech recognition ability in noise in normal hearing children while there is an not significant effect of age in quite.