Profesyonel futbolcularda diz yaralanmalarını oluşturan risk faktörlerinin analizi
Analysis of the risk factors developing knee injuries in professional soccer players
  1. Tez No: 236912
  2. Yazar: ÖZGE ECE NOHUTLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VOLGA BAYRAKÇI TUNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: futbol, yaralanma, risk faktörleri, soccer, injury, risk factors
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Çalışmamız , profesyonel futbolcuları, daha önceden literatürde belirtilmiş olan bazı risk faktörleri açısından değerlendirme amacıyla planlanmıştır. Çalışmamıza 16 futbol oyuncusu (18,87±0,61 yaş) ve 16 sedanter birey (20,93±4,48 yaş) katılmıştır. Her iki grup için, izokinetik kuvvet, fonksiyonel endurans, koordinasyon, propriyosepsiyon, vücut kompozisyon analizi, esneklik ve Spielberger kaygı ölçeği değerlendirmeleri yapılmıştır. Futbolcular hem sezon başı hem sezon sonu değerlendirilirken, sedanter grup bir kereye mahsus olmak üzere değerlendirilmiştir. Futbolcuların sezon başı ölçüm sonuçları, sedanter gruptan, konsentrik ve eksentrik koordinasyon, 180?/sn ve 60?/sn' deki hamstring ve kuadriseps izokinetik kuvvet ve esneklik değerleri açısından fazla bulunmuştur (p0,05). Futbolcuların sezon başı ve sezon sonu değerlendirilmelerinin, hem sezon başı eksikliklerin belirlenmesinde hem de sezon boyunca uygulanan antrenmanların etkilerini görmek açısından faydalı olduğu sonucuna varabiliriz.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to assess soccer players in terms of previously identified risk ractors. Sixteen soccer players (18,87±0,61 years) and 16 sedantery individuals (20,93±4,48 years) participated in this study. Isokinetic muscle force, functional endurance, coordination, proprioception, body composition analyse, flexibility and Spielberger anxiety inventory evaluations were applied to both of the groups. Soccer players were assessed both in pre-season and post-season while sedantery group was assessed only once. In pre-season, soccer players had higher results in concentric-eccentric coordination, hamstring and quadriceps force at 180?/s and 60?/s and flexibility than sedantery group (p0,05). We conclude, assessing soccer players both in pre and post-season will provide us identifying the deficiencies in preseason and observing the effects of training programs throughout the season.