Sağlıkla ilgili fakültelerde eğitime başlayan öğrencilerin psikolojik sağlamlık düzeyleri
The resilience levels of students having started for education in faculties with health
- Tez No: 236965
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik sağlamlık, risk faktörleri, koruyucu faktörler, Resilience, risk factors, protective factors
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırma, sağlıkla ilgili fakültelerde eğitime başlayan öğrencilerin psikolojik sağlamlık düzeylerinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği, Eczacılık, Sağlık Bilimleri ve Tıp Fakültesi'nde eğitime başlayan öğrencilerden çalışmaya katılmayı kabul eden 342 öğrenci oluşturmuştur. Veriler; anket formu ve yılmazlık ölçeği uygulanarak toplanmıştır. Verilerin analiz edilmesinde tek yönlü varyans analizi, Mann Whitney U Testi ve Kruskal Wallis Testi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; ölçekten alınabilecek en yüksek puan 250.00 iken sağlıkla ilgili fakültelerde eğitime başlayan öğrencilerin psikolojik sağlamlık puan ortalamaları 143.00 bulunmuştur. Öğrencilerin psikolojik sağlamlık puan ortalamalarının erkeklerde ve anne/baba eğitimi düşük olanlarda yüksek olduğu, tedavi görmek zorunda kaldığı bir hastalık geçiren ve bundan dolayı hastaneye yatan öğrencilerde ise düşük olduğu belirlenmiştir. Buna karşın kardeş sayısı, kaçıncı çocuk olduğu, aile yapısı, evde yaşayan kişi sayısı, üniversiteden önce yaşanan yer, algılanan sosyo-ekonomik durum, anne-babanın sağ oluşu, birliktelik, çalışma ve madde kullanım durumları, öğrencinin madde kullanımı, stresli bir olay yaşaması, duygusal paylaşımda bulunması, algılanan anne-baba tutumu ve ailede kronik hastalığı olan birinin olması gibi değişkenler öğrencilerin psikolojik sağlamlık puan ortalamalarını etkilememiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda, sağlıkla ilgili fakültelerde okuyan öğrencilerden kız olan, anne-baba eğitimi yüksek olan ve tedavi görmek zorunda kaldığı bir hastalık geçiren öğrencilerin psikolojik sağlamlık düzeylerini geliştirmeye yönelik koruyucu ruh sağlığı hizmetlerinin planlanıp uygulanması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out as descriptive in order to determine the resilience levels of students having started for education in faculties with health. 342 students who accepted to participate in study from students having started for education in Dental, Pharmacy, Health Sciences and Medicine Faculty at Hacettepe University constitutes the sample of the study. Data were collected by implementing questionnaire form and resiliency scale. One way analysis of variance, Test of Mann Whitney U and Test of Kruskal Wallis were utilized in data analyzing. According to the study results; the averages of resilience scores of students having started for education in faculties with health were determined as 143.00 whereas 250.00 was the highest score taking from scale. The averages of students? resilience scores of boy and low parental education were high and the averages of students? resilience scores of having illness and lying at hospital because of illness. On the other hand, variables such as sibling size, birth order, family structure, family member size, living place before university, perceived socioeconomic status, existing of parents, the togetherness, working status and substance use of parents, substance use of student, meeting to a stressful events, having emotional sharing with someone, perceived parental attitudes and chronic illness of family members didn?t affect on the averages of students? resilience scores. In direction of these results, it was suggested that preventive mental health services must be planned and implemented to improve resilience levels of students having started for education in faculties with health who are girls, and have high parental education and illness which they have to be treated.