Kentleşme sürecinde kadınların yaşadıkları problemlerin Halk Sağlığı açısından değerlendirilmesi
Evaluation of The Problems Faced By Women During Urbanization Process In Terms of Public Health
  1. Tez No: 236978
  2. Yazar: BİLGE TOPUKSAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLÜMSER KUBİLAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Kentleşme, Kadın Sağlığı, Kadın Sorunları, Halk Sağlığı Hemşireliği, Urbanization, Women Health, Women Problems, Public Health Nursing
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Araştırma, kentleşme sürecinde kadınların yaşadıkları problemlerin halk sağlığı açısından değerlendirilmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, Ankara, Dikmen Karapınar Mahallesinde yaşayan 2243 kadın oluşturmaktadır. Araştırma örneklemini 65 yaşına kadar olan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 282 kadın oluşturmuştur. Araştırma verilerinin toplanmasında, kadınların tanıtıcı özelliklerini ve gecekondudan apartmana geçişte yaşadıkları problemleri belirlemek üzere geliştirilen anket formu kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS 16 programında değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; kadınların apartman hayatına geçişleri sürecinde ruh sağlıklarında ve beden sağlıklarında olumsuzluklar gözlenmiştir. Kadınların %36'sının gecekondudan apartmana geçişte yabancılık çektiği ve apartman hayatına uyum problemleri yaşadığı, %16'sının ise gecekondudan apartmana taşındıklarında, apartman kurallarına uymakta zorluk çektiği belirlenmiştir. Her beş kadından birinin (% 19,9'u) gecekondudan apartmana taşındığında çevresine karşı daha sinirli ve saldırgan olduğu, kadınların %36,6'sının apartmana alışabilmek için bir süre akrabalarıyla çok sık görüştüğü bulunmuştur. Gecekondudan apartmana taşınan kadınların %42,6'sının apartman yaşamına uyum sağlayabilmek için sürekli olarak gelecekle ilgili hayaller kurduğu, kadınların %12,4'ünün apartmana taşınınca kendine olan güvenini yitirdiği ve kadınların %20,6'sının apartmana taşınınca ne yapacağını şaşırdığı belirlenmiştir. Kentteki yaşamlarını dikkate alarak yaşadıkları sorunları belirtmeleri istendiğinde; apartmana taşınan kadınların %42.7'si yalnızlık yaşadığını, %28,9'u gecekonduda yaşamak istediğini belirtmiştir. Her dört kadından biri (%23.3) yaşadığı sorunlarla baş edebilmek için gecekondudan apartmana geçişte antidepresan ilaç kullandığını ifade etmiştir. Bu bulguları dikkate alarak Halk Sağlığı Hemşiresi, toplumda kentleşme sürecini yaşayan riskli kadınları değerlendirebilmek için kadın ve çevresi ile iyi ilişkiler kurmalı, ev ziyaretlerinde iyi bir gözlem ve öykü alarak, yaşanan sıkıntıların etkilerini en aza indirmek için çaba göstermelidir. Ayrıca Halk Sağlığı Hemşiresi toplum olarak aileyi ve kadını kentleşme sürecinde destekleyen program ve politikaların geliştirilmesinde etkin rol almalıdır. Araştırmadan elde edilen bulgular doğrultusunda, kentleşmenin yoğun yaşandığı bölgelerde, ilgili kuruluşlar koordinatörlüğünde kadınlar için uygulanacak projelerin zenginleştirilmesi ve yaygınlaştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The research has been done as descriptive in order to determine the problems faced by women during urbanization process in terms of public health. The universe of research was consisted of 2243 women who live in Karapınar District, Dikmen, Ankara. The sample of survey was consisted of 282 women under the age of 65, who accepted to attend to survey. Data for the research was collected by the questionaire form developed to determine the descriptive characteristics of the women and their problems at the transition process from the slum to apartment house. Data analysis was performed using SPSS 16 software. Data analysis were done by descriptive statistics. According to the research, it has been observed that moving from slum to apartment life have negative effects on women?s mental and physical health. It has also been stated that when moved to apartments, 36% of women who participated in the survey suffered from difficulties and encountered problems in the process of adaptation to urban life, 16% of women experienced difficulties in obeying the rules of apartment. It is found that one in five women (19,9%) was more angry and offensive to her environment than before when moved from slum to apartment, 36,6% of women frequently met her relatives in the adaptation process. 42,6% of them, continuously dreamed about future plans to be able to adapt to apartment life, 12,4% experienced loss of self-confidence and 20,6% were confused about what to do during years when moved to apartment. When women is asked about their opinions on city life; 39% of them stated that they experienced isolation, 24,5 % of them wanted to go back to the slum. One in four women (33.7%) expressed that they used antidepressants to cope with the problems faced during the transition process. According to these findings, public health nurses should establish good relations with women and women?s environment to be able to evaluate risky women who experience urbanization process in the society; and they should make an effort to reduce the negative effects of the problems faced during this period by making observation and collecting information in their home visits. Moreover, public health nurse should take an active role in developing the programs and policies which support family and women as a part of society in the process of urbanization. As a consequence, it is strongly suggested that the projects to be implemented for women should be enriched and become widespread by establishing coordination with the related services on women in the areas where exist dense urbanization.