Hemşirelik öğrencilerinin kendi kendine öğrenmeye hazıroluş düzeyleri
Nursing students' self directed learning readiness levels
- Tez No: 236979
- Danışmanlar: PROF. DR. R. SELMA GÖRGÜLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Hemşirelik, Education and Training, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kendi kendine öğrenme, Kendi kendine öğrenmeye hazıroluş, Hemşirelik eğitimi, Yaşam boyu öğrenme, Self-directed Learning, Self-directed Learning Readiness, Nursing Education, Life Long Learning
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Araştırma, hemşirelik öğrencilerinin kendi kendine öğrenmeye hazıroluş düzeylerinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini 2008?2009 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Dönemi'nde Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü'nde temel meslek derslerine kayıtlı 383 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmacı tarafından bilgilendirildikten sonra kendi isteği ile araştırmaya katılmayı kabul eden ve Kendi Kendine Öğrenmeye Hazıroluş Ölçeğini tam olarak dolduran 256 öğrenci araştırma kapsamına dahil edilmiştir. Araştırmada veriler Tanıtıcı Özellikler Formu ve Kendi Kendine Öğrenmeye Hazıroluş Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin istatistiksel analizinde Ki-kare ve Fisher kesin Ki-kare önemlilik testleri, aritmetik ortalama, ortanca ve yüzdelik hesapları kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre öğrencilerin % 76.6' sının ölçek toplam puanları kendi kendine öğrenmeye hazıroluş düzeyi için kesim puanı olarak kabul edilen 150 puanın üzerinde ve puan ortalamalarının da 160.7 ± 21.4 olduğu saptanmıştır. Araştırmamızda öğrencilerin yaş gruplarına (p=0.997) ve öğrenim gördüğü sınıflara göre (p= 0.860) Kendi Kendine Öğrenmeye Hazıroluş ölçeği puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamamıştır. Ancak öğrencilerin eğitim yaşamındaki başarılarının [(mezuniyet derecesi (p=0.010) ve akademik ortalama (p= 0.033)], mesleği seçme nedenlerinin (p=0.011) ve kendilerini geliştirme davranışlarının, [(lisansüstü eğitim yapmak isteme (p=0.00) ve kitap okuma alışkanlığı (p=0.017)] kendine öğrenmeye hazıroluş düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılığa yol açtığı görülmüştür. Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study is carried out as a descriptive study to determine the Self Directed Learning Readiness Levels of nursing students. The population of study consist 383 nursing students who enrolled in vocational courses during the 2008-2009 in education spring semester at Hacettepe University Faculty of Health Sciences Nursing Department. The study was carried out with 256 nursing students who informed by researcher and voluntarily participated and completely fill the Self-directed Learning Readiness Scale. Data was collected by Data Sheet and Self-directed Learning Readiness Scale. Chi square, Fisher Exact Chi square, Mean, Median and Percentages, were used for analysis. According to the findings obtained from study, 76.6% of the students? total scores were on the 150 point which was accepted as cut point for Self-directed Learning Readiness Levels and their mean scores were also found as 160.7 ± 21.4. The difference between Self-directed Learning Readiness Scale average points of students? age group (p= 0.997) and their educational level (p= 0.860) was found insignificant. However, it is also found that students? success during educational term (graduation grade (p=0.010) and academic average (p= 0.033)), reasons for choosing the profession (p= 0.011) and self development behaviors, (to want to do post-graduate education (p=0.00) and reading habit (p=0.017)) have statistical significance on the Self-directed Learning Readiness Levels. It is suggested through the findings of this search.