Manyezit madenciliğinde verimlilik analizi
  1. Tez No: 23699
  2. Yazar: ÜMMET KARAHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADNAN KONUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Manyezit, Ekonometrik Verimlilik, üretim Fonksiyonları
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmada, Türkiye Manyezit Madenciliğinde yapılan Üretim faaliyetlerinin ekonometrik verimliliğinin analiz edilmesi amaçlanmıştır. Verimlilik analizlerinde ise 1975-1957 yılları arasında Manyezit madenci l gi sektöründe gerçekleşen Üretim faktörü değerleri kullanılmıştır. Verimlilik analizlerinde toplam faktör, iş gücü malzeme-ener ji giderleri, yatırım giderleri, katma değer ve karlılık verimlilikleri ölçülmüştür. Verimlilik ölç-Um sonuçları 1975 yılı temelinde indekslenip sunularak da, 1975 sonrası verimlilikteki gelişmelerin izlenmesi sağlanmıştır. Ayrıca bu çalışmada, Üretim fonksiyonu ile verimlilik arasındaki ilişkilerde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
vi SUMMARY In this thesis, it was intended to analyse econometric productivity of Turkish Magnesite Mining. In the productivity analyses, production factor values in magnesite mining sector during 1975-1987 were used. In the productivity analyses, total factor, labour costs, mater ial -energy costs,, investment costs, added value and profitability efficiency were measured. By providing the productivity measurement results taking 1975 as the base, the variation in productivity after 1975 were determined. In the study, the relationships between production function and econometric productivity were also examined.