Yatay yükler altındaki çok katlı çelik yapıların kat yüksekliğindeki değişimin performansa etkisinin incelenmesi
An investigation into the effect of the storey height on the performance of Multistorey steel buildings under the lateral loads
- Tez No: 237099
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDAL COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Static pushover analysis, non-linear static analysis method, demand-capacity, performance point
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalısmada ele alınan arastırma ve yaklasımların amacı, yapıların depremkarsısında ne sekilde davranacagını ve deprem karsısında olusan bu davranısneticesinde yapıların hangi kategorilere (sınıflandırmalara) ayrılabileceginibulmaktır. Yapının kendi kategorisine (sınıfına) göre hedef performansınınbelirlenmesinden sonra, olası deprem hareketinin talebi de (istem) göz önünealınmak kaydı ile yapının durumu karsılastırmalı olarak incelenir. Amaç yapınınkapasitesinin, deprem talebinden büyük olmasıdır. Bu kosulun saglanmasıdurumunda yapının belirlenen hedef performansının yeterli oldugu söylenebilir.Genel olarak ele alındıgında statik itme analizi neticesinde belirlenenperformans noktasının giris kat yüksekligindeki degisim karsısında gösterdigi enbelirgin etki taban kesme kuvvetlerindeki azalma ve buna karsın tepe deplasmanındaortaya çıkan artıs olmustur.Sonuç olarak; sistemi merkezi çaprazlı elemanlarla berkitmek, giris katyüksekliginin 3,00 m den 5,50 m ye çıkmasından kaynaklanan kapasite düsüsünüönlemis, hatta yapının göstermis oldugu performans giris kat yüksekliginin 3,00 molması durumdan daha iyi hale gelmistir.Anahtar Kelimeler : Statik itme Analizi, Lineer Olmayan Analiz,Talep-Kapasite, Performans Noktası
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate how buildings respond to earthquake andclassify them as a result of this reaction. After determining performance targetaccording to its own classification, the structure of the building is explored by takingpossible earthquake movements into consideration. The aim is to find a scale forbuilding capacity which is higher than the earthquake demand. Sustaining thiscondition would be adequate in terms of target performance.Generally, the most apparent impact of the performance point, which is takenas a result of static pushover analysis on the entrance floor change response, is thedecrease of base sheer force and retrospective increase on peak displacement.In conclusion, supporting the system with concentric braced elementsprevents the capacity decrease resulting from increasing entrance floor level from 3,00 meters to 5,50 meters. This even indicates that the performance of the buildingbecomes more effective than floor entrance level of 3, 00 meters.