Yapı üretim sürecinde enformasyon teknolojileri kulanımı açısından tasarım-uygulama etkileşimi
In the building manufacturing process in terms of the usage of the information technologies the interaction between design and application
  1. Tez No: 237154
  2. Yazar: REYHAN KUZEY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EBRU ERDÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yapı üretim süreci, enformasyon sistemleri, enformasyon teknolojileri, tasarım, uygulama, Building manufacturing process, information systems, information technologies, design, application
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bugüne kadar yapı üretim sürecinde tek başına rol alan mimarın süreçteki yeri zaman içinde değişik boyutlar kazanmıştır. Mimar, günümüzde birçok farklı disiplinin bir arada ekip hâlinde çalıştığı bir bütünün merkezinde yer almaktadır. Bu durumda katılımcısının çok olduğu, dinamik bir yapıya sahip yapı üretim süreci artık çok girdili ve daha karmaşık bir duruma gelmektedir.Günümüzde gelişen yeni teknolojilerle, üretilen yeni malzeme ve ekipmanlarla yapı üretim sürecinin girdileri oldukça artmaktadır. Sürecin sonunda kaliteli çıktılar elde edebilmek için bu girdileri işleyebilmede enformasyon teknolojilerine ihtiyaç duyulmaktadır. Yapı üretim zincirinin en önemli halkası olarak mimarın, zincirin diğer halkaları ile iletişimi ve bilgi alışverişini sağlamada enformasyon sistemleri/teknolojilerinin olanaklarından faydalanması gerekmektedir.Bu tez çalışması kapsamında enformasyon sistemleri/teknolojilerinin yapı üretim sürecindeki kullanımı ve tasarım-uygulama etkileşimindeki rolünün ne düzeyde olduğunun belirlenmesi hedeflenmiştir. İlk aşamada, tarihten bu yana yapı üretim süreci, aşamaları ve süreçte rol alan aktörleri ile ele alınmıştır. Üçüncü bölümde, enformasyon sistemleri ve teknolojileri açıklanarak yapı üretim sürecinde enformasyon teknolojileri kullanımı üzerinde durulmuştur. Dördüncü bölümde, yapı üretim sürecinin tasarım ve uygulama aşamaları arasındaki etkileşim ve enformasyon teknolojilerinin buradaki rolü anlatılmıştır. Beşinci bölüm ise, tez konusunu desteklemek amaçlı yapılmış alan çalışmasını içerir. Alan çalışmasında tasarım ve uygulama yapan mimarlık bürolarına yöneltilen anket soruları doğrultusunda bir sonuca varılmak istenmiştir.Değerlendirilen alan çalışması ile günümüzde mimarlık bürolarının çoğunda enformasyon sistemleri kullanılmasa da, enformasyon teknolojilerinden yararlanıldığı sonucuna varılmıştır. Getirdiği kısıtlamalara rağmen sağladığı faydalar göz önünde bulundurularak enformasyon teknolojileri kullanımı için organizasyonların yatırım yapması gerekliliği vurgulanmıştır. Ayrıca olası tasarım hataları ya da değişikliklerinin önüne geçilebilmesi için, yapı üretim süreci katılımcılarının sürecin her aşamasında eş-zamanlı olarak yer alması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Until today, architect?s place whom stands alone in the building manufacturing process, attained different sizes in time. Today, architect takes place in the center of a whole, that many various disciplines work together as a team. In this case the building manufacturing process which has many participants and a dynamic structure, now becomes more complicated.Today, with developing new technologies, manufacturing new materials and equipments, the building manufacturing process inputs increase comparatively. In the end of the process to get outputs in quality, information technologies are needed for processing these inputs. Architect of a building manufacturing chain?s most important ring, has to take opportunities of information systems/technologies to make the information flow and communication with the other rings of chain.The purpose of the tesis is determining the use of information systems/technologies in the building manufacturing process and the role of information systems/technologies at the interaction between design and application. At first, the building manufacturing process, its phases and the actors who take parts in it have been discussed. In the third part, information systems and technologies have been explained and the use of information technologies in the process has been emphasized. In the fourth part, the interaction between design and application in the building manufacturing process and the role of information technologies in this interaction have been explained. The fifth part contains a case study which had been done for supporting the tesis. In the case study a survey has been applied to some architectural offices. According to that survey a conclusion has been wanted to reach.By analyzing the case study, it has been understood that most of architectural offices today don?t use information systems but information technologies. It has been emphasized that realizing the benefits, organizations have to make investments in information technologies, despite the difficulties of the use of them. Also, for avoiding potential design faults or changings, in every phases of the building manufacturing process, participants? taking place concurrent has been recommended.